Minnesmat - hemkokt kräm

Måndag i vecka 30 och sommarlovet, för alla som har ett sådant, är inne på sin andra halva. Igår slog det mig hur jag brukat känna det tidigare år i slutet på juli. Ångesten över att behöva planera för ett kommande läsår med elever och stressen som finns i skolvärlden. Nu försvann tankarna nästan lika fort som de dök upp - så skönt. 😊
Senare idag ska Stampe hem till sin välbekanta miljö men jag tror att han trivts bra hos oss och speciellt när vi flyttat hans bur så det blev utsikt mot gården och lite andra djur. Även om han är hur mysig, mjuk och go som helst har han inte fått lämna buren, då vi vet att han har en viss förkärlek för att tugga på sladdar och sådant. Därför har vi fått umgås genom gallret.
T. har ännu en vecka semester framför sig och senare ytterligare två. Idag har vi aktiviteter på varsitt håll, han med bilen och jag ska plocka fram symaskinen. Det ska sys ett skuggtak för placering över bordet på altanen. Ett gammalt "altansegel" som inte passar här längre ska återanvändas är tanken. Därför besökte jag tidigare idag Jysk för inköp av lite tillbehör som behövs. Nu återstår att se om min idé blir lika bra i praktiken som i mitt huvud.
Men först blev det matintag som idag bestod av en enkel veggoburgare och ett glas med hemkokt plommonkräm som kröntes med en klick havreglass. Krämen var över från gårdagens lunch och blev till då jag rensar ut bland diverse påsar med frukt och bär i frysen. Det blir lätt så att frysprodukterna blir liggande och glöms bort alldeles för lätt. 
Krämer av alla de sorter är så gott och lätt att göra men det verkar inte som den yngre generationen idag får det så ofta som vi fick när jag var barn, eller som mina barn fick. Vissa anser att det är för sött men det går lätt att minska på eller utesluta socker då frukt och bär ofta har en tillräcklig egen sötma. Ska man dessutom göra jämförelsen med godis är valet lätt.
Så igår blev det alltså plommonkräm som hälldes upp i en minnenas skål från min barndom. Jag kommer ihåg när mamma kokade kräm, vilket hon gjorde nästan varje vecka. När krämen skulle svalna "skinnande" den sig lätt och det förhindras genom att täcka över med något. Numera kan plastfolie eller liknande användas men det fanns inte när jag var liten. Därför placerade mamma alltid ett rött stort grytlock på skålen och ställde den oftast utomhus eller vid ett öppet fönster för att svalna.
Till krämen igår gjorde jag quesadillas av sådant som fanns i kylen. Två bröd med fyllning mellan som sedan steks utan fett i pannan. En rätt som de flesta brukar gilla.
Igår var det riktigt varmt ute och värmen höll i sig långt in på kvällen. Mysigt blev det då att sitta ute med en ljuslykta tänd och äta sen middag. Det är så skönt att inte ha en klocka som styr nu när det är semestertider. Till middagen gjorde jag bl.a. fried rice som höjer upp riset många snäpp utan att vara krångligt att göra. Jag kokade råris och samtidigt fräste jag olika finskurna grönsaker i en stekpanna (champinjoner, lök, morot, squash och paprika). När grönsakerna fått färg kryddades de med salt, peppar, soja och sweet chilisås och slutligen blandades det kokta riset i.
Här är ett recept som kan användas. Jag hade inte ägg i riset utan serverade istället en stekt vegokorv och en kall såså till.

Hemkokt kräm

Det här behöver du:
500- 600 gram urkärnade plommon eller annan frukt eller bär
6 dl kallt vatten
½ - 1 dl strösocker (smaka dig fram)
3-4 msk potatismjöl + vatten

Gör så här: 

  1. Lägg de urkärnade plommonen som delats i mindre bitar i en kastrull med vatten, låt koka upp. De ska sedan cirka koka 5 minuter, tills de mjuknat och kokats sönder.
  2. Vänd ner socker och låt sjuda upp. Smaka av hur mycket just din plommon behöver, det beror på hur söta de är.  
  3. Rör ut lite vatten och  potatismjöl och vänd ner under tiden du vispar, låt sjuda upp och ta bort från plattan när första riktiga kokbubblan kommer.

Låt svalna, den kan serveras ljummen eller kall.

Taggar: hemkokt kräm;

Kommentera inlägget här :