Lucka 21 i kalendern

Dan före dan, före dan före dopparedan nu det är
här har det bakats och smakats utan besvär. 
Bondbröd, vört och kubbar
nu får det räcka med pepparkaksgubbar.
Bröd man förr i högar på bordet ställde
som julgåvor till alla det gällde.
 
Julfirande 1815 i Blekingegården på Kulturen i Lund.
Här en länk tillKulturens hemsida.
 
På det fint dukade julbordet på bilden finns julhögar till varje medlem i hushållet. Högarna var julgåvor som inte skulle ätas av de första juldagarna. I högarna fanns olika sorters bröd. smör eller ost och ofta ett äpple. 
De här dagarna innan julen börjar pågår det säkert bakning i de flesta hem och det doftar så hemtrevligt gott i husen. Recept som vandrat mellan generationer plockas fram men det testas även nya.
Det är traditionernas tid som närmar sig men man behöver verkligen inte göra allt ätbart själv utan det mesta går att köpa i butiker. Nu råder det som bekant speciella restriktioner med hur vi ska röra oss i samhället p.g.a. coronaviruset som härjar så jag undviker att gå till affären och får istället hem en varuleverans dagen innan julafton. Undrar om det är tomten själv som kommer med våra kassar.
 
Måndagsfrukost
 
Det var så lyxigt att idag bli serverad frukost av sonen som gräddat amerikanska pannkakor till oss. Det var bara att sitta ner vid bordet och ta för sig av kaffe, juice och allt annat gott. Tack!
 
Efter frukosten värmde jag ugnen och bakade bondbröd med tärnade äpplen och pomeranskrydda samt vörtbröd. En skiva av var sort får bli kvällens avsmakning till en mugg gott julkryddat te.
Pepparkakor har här bakats i två omgångar redan så istället för att baka mer gubbar blev det istället bakning av mandelkubbar. Ja varför inte? Mandel hör julen till även om kakan bara innehåller några droppar bittermandel. Pärlsockret på toppen kan få symbolisera snöflingor och vips har en ny julkaka utropats.
 
Mandelkubbar
20 st.
Ugnen sattes på 225º
 
125 g mjölkfritt smör
1,5 dl havremjölk
½ dl uppvispat kikärtspad (eller 1 ägg)
5 droppar bittermandelolja
1,5 dl strösocker
7 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk bakpulver
pärlsocker
  1. Smöret smältes i en kastrull. 
  2. När smöret smält tog jag bort kastrullen från plattan och hällde i mjölken.
  3. Sedan tillsattes det uppvispade kikärtsspadet, bittermandelolja och strösocker.
  4. Därefter tog jag hälften av vetemjölet och blandade med bakpulver och hjorthornssalt. 
  5. Resten av mjölet blandades ner i omgångar.
  6. Degen som nu var aningen kladdig togs upp på ett mjölat bord och rullades ut till en rulle.
  7. Rullen delades i 20 bitar som var ca 2 cm breda. Den ena snittytan doppades i pärlsocker innan bitarna hamnade på plåtar.
  8. Gräddningen tog 12 minuter per plåt, mitt i ugnen.
En plåt som ska in i ugnen.
Taggar: Veganska mandelkubbar;

Kommentera inlägget här :