Så var dagen fångad

Onsdag, härligt väder med cirka 18 grader i skuggan. En njutningsfull dag som jag ville fånga aningen mer medvetet än annars (mindfulness).
 
Frukost utomhus i österläge
Blev en riktig långfrukost då jag inte kunde släppa läsandet i boken jag tog med mig ut till solen. Jag läste och vände blad men de sista femtio sidorna vill jag spara och under tiden suga lite på det den fått mig att tänka på. Framöver blir det läge att diskutera med andra som läst samma bok.
Efter frukosten följde Busan med mig in i växthuset där det skulle vattnas och planteras fröer och plantor. Sedan skulle hennes och hennes kompisars hus städas och vattnet bytas ut till dem. Där låg två ägg i ett rede, som betalning gissar jag.
 
Varorna kom från söder
Runt lunchtid kom en varuleverans med bilen som stannat på "vår gata".  I förhållande till vårt hus blir det i söderläge. Nu i coronatider ställs kassarna på trappan istället för innanför dörren. Sådant är bra och framförallt för säkerheten för de som jobbar med utkörningarna. Ja för mig också förstås. Förutom de varor jag direkt valt ut är den mixade frukt- och gröntkassen alltid lika spännande då jag aldrig vet vad den innehåller. Den ska väga runt 4 kg och det är vad som kallas för 2:a sorteringsprodukter. Så här såg det ut som jag fick idag:
Som synes går det alltid lika bra med selleri 😉, massor med tomater, sopprötter, paprika, kronärtskocka, squash, citron, frukter och en påse grovt rivna rödbetor kallade rödbetsvegetti. Nu gäller det att passa in det "sköna och gröna" i den meny jag redan gjort, men först skulle alla varor hitta sina platser i skåp av olika slag. Nu har vi så vi klarar oss några veckor framöver.
 
Trädgårdsjobb och lunch i västerläge
När det är så fint utejobbarväder finns det alltid något att göra. Igår plockade jag de första rabarberstjälkarna för säsongen. De hamnade sedan i en god paj tillsammans med hallon. 
Träd och buskar friseras och tunnas ut så solen kommer fram mellan deras grenar. Maskrosor plockas bort och en del annat ogräs likaså. Jag känner mig som hönorna då vi plockar och plockar i trädgården. Här står de på trappan och väntar på mig tills jag kommer ut igen då det var dags att äta lunch i solen.
Idag bestod min lunch av rester från helgen. Veganska örtbiffar och en färskpotatissallad plus rivna morötter. 
Det plingade till i mobilen och ena sonen berättade om en artikel han nyss läst. Den handlade om författaren till mina favoritfigurer som bor i Mumindalen, Tove Jansson.
Tove Jansson skrev många böcker för både barn och vuxna men hon var också en konstnär med pensel och andra uttrycksmedel. För ett antal år sedan, 2014 var det visst, tog T. och jag båten över till Helsingfors och där turistade vi en dag. Just då pågick en utställning om Tove Jansson som vi besökte och jag blev varse vilken allkonstnär och intressant person hon var. När corona lämnat oss är det dags för ett besök i Finland igen.
Museet där utställningen var förlagd hade ett café där jag för första gången smakade på äkta karelska prioger som togs till mitt hjärta. Till nästa helg kommer sådana att dyka upp på den vårbuffé jag då tänkt göra.
Eftermiddag i norrläge
Vad är skönare en varm vårdag än att sätta sig tillbakalutad i en behaglig stol. Det var vad jag gjorde idag när eftermiddagstimmarna rullade på. Ett stort glas kallt vatten på en stol intill mig och fram med boken igen. Sedan stängde jag ute omvärlden och kröp åter in i bokens värld. Där tog jag tåget till Köpenhamn, drack vin och åt smörrebröd medan bokens huvudperson brottades med sina problem. Tyvärr gick tiden alldeles för fort och så är det när man hittar en bok som lätt slukas. Jag får trösta mig med att när en bok tar slut finns det många andra på tur.
 
Klockan närmade sig middagstid så jag gick in i köket för att fixa till ugnsrostade potatisar och falafel med äppeltzatsiki. När jag kom in kände jag en doft från citronträdet som ännu inte flyttat ut. Den första blomman hade öppnat sig och jag bara njöt för att fånga det i mitt minne.
 
Matsedel vecka 17 - 2020
 
Måndag
Linsgryta med kokossmak
Tisdag
Pasta pomodore
Onsdag
Falafel, ugnsrostade rotsaker och äppeltzatsiki
Torsdag
Kålsoppa, rabarberpaj med vaniljsås
Fredag
Tofubiffar, färskpotatis och kall örtsås
Lördag
Eftermiddagsfika: chokladmousse med fruktsallad
senare
Tacos
Söndag
Grillade tzayspett med potatissallad och stekt sparris

Kommentera inlägget här :