Försten får bästa platsen

Det är så kul att titta på hönorna och deras olika rutiner. När det börjar skymma går de in i sitt hus, idag redan strax innan halv sex. De har en viss turordning och traskar ståtligt uppför landgången. Den som kommer först kan då välja bästa sittplatsen inför natten. Idag gjorde Busan som sitter nere i krukan på marken en liten fuling. När nummer två hunnit upp till dörröppningen kom Busan med en väldig fart och klev helt enkelt över sin kompis in. Sedan kunde jag höra deras tjattrande inifrån huset en bra stund. Att ta för sig på det sättet var nog inte så populärt.
Som synes på marken har det idag vankats onsdagsgodis i form av honungsmelon. Jojo, gott ska det vara!
Gott var det också inne hos oss. Jag gjorde en vegansk, modern variant av kålpudding med nykokta lingon till. Puddingen var mer som en gryträtt med bekanta smaker från den gamla husmanskosten. Sådan mat som är gott när det är höst eller vinter. Min variant går snabbt att göra och kräver ingen ugn som man normalt brukar göra en kålpudding i.
Jag började med att fräsa purjolök, strimlad vitkål och fryst wokmix. Det senare fanns i frysen och det är bra att inte glömma omsättning av sådant som finns där.
Efter en stund föste jag grönsakerna åt sidan och hällde i vegetabilisk färs som fick fräsa tills det fick färg. Sedan kryddade jag med salt, peppar, tomatpuré och lite mörk sirap som brukar finnas i vår svenska mat från förr.
Allt blandades och det var dags för 2 dl vatten och lika mycket matlagningsgrädde att kröna rätten med tillsammans med en smulad grönsaksbuljongtärning.
På med ett lock och rätten fick sjuda under det. Allt blev färdigt när den klyftade potatisen var färdigkokt. Potatisen började koka när jag satte locket på kålrätten.
Lingonsylt som bara fått koka upp och sockrats en liten aning är en självklar kombo på tallriken.
Kålpudding med wokmix
1 liter hackad vitkål och wokmix
1 liten strimlad purjolök
2 msk olja
4 dl veggofärs
1 tsk salt
svartpeppar eller kryddpeppar efter smak
2 msk tomatpuré
2 msk mörk sirap
1 smulad grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
När vi idag pratar om husmanskost är det oftast sådan mat som i äldre tider kunde lagas av råvaror som odlades och var traditionella här. Det var vardagsmat som skulle ge en god mättnad eftersom man inte åt så många gånger under dagen och dessutom skulle orka med tunga arbeten. När det ställdes till fest kunde maten se annorlunda ut - om man hade råd med det.
 
En som hade råd var Abraham Ekerholm i Malmö som berättar lite om vad han åt den 10 november 1792. Då var det Mårtens afton.
 
Mårtens afton. Wäderleken är aldeles som gårdagen. Här har varit en mångfaldig hop med Rättegångsmål före i dag som varade ända till kl. 5 i afton, ehuru Lagmannen skulle resa till Mackie.
....
När Lagmannen reste recommenderade han mig hos Wickman till god Tractering och hoppades at Wickman ordenteligen böd mig, men jag feck nöja mig med en bit kött och bröd, kaker och ölost.
....
 
Otto Wickman var gästgivare i Anderslöv.
Ölost var öl eller svagdricka som blandades med mjölk.
 
Jag hittade ett recept på ÖLOST om någon vill testa att göra det själv. Jag hoppar nog över det för egen del.
hälften mjölk
hälften svagdricka eller öl


Tillagning:
Koka upp mjölken. Drag av kastrullen åt sidan och slå i samma volym kall svagdricka. Servera ölosten i stora koppar.
Lägg även i socker om man vill ha det lite sötare.
Taggar: vegansk kålpudding med wokmix, ölost;

Kommentarer :

#1: Lisa

Haha älskar hönor, dom är så roliga :)

Svar: Nu när min dröm att ha hönor gått i uppfyllelse ångrar jag bara att jag inte skaffade dem tidigare.
Skrivis

skriven

Kommentera inlägget här :