Chicken curry ........tror inte det

Våra höns på gården har medfört lite nya rutiner. Nu är det inte bara katten Tindra som ska pysslas om med mat, speciell städning och kärlek utan även hönsen ska ha sin beskärda del. Detta är inget problem utan själva skötseln går snabbt och kärlek kan man aldrig ge för mycket av. Än så länge är gänget som vistas i hönsgården lite avvaktande och då det bara gått några dagar sedan deras inflyttning tar vi ett steg i taget. 
När jag kom hem från jobbet idag satt alla fem på en sittgren ute i sin gård och kikade ut över den nya miljön. Till våren kanske de kan få komma ut på gräsmattan och leta godsaker där. Efter att ha städat och fixat runt dem hade vi lite girltalk om livet och sådant. 😀 
Strax innan klockan sex försvann tre av dem in i sitt hus och placerade sig bekvämt inför natten på sittpinnarna. Jag smög in mobilen och tog en bild från dörröppningen. Det är helt otroligt att de kan hålla balansen i många timmar sådär.
Precis som tidgare kvällar satt de två "nattugglorna" Lily och Busan inväntandes varandra för att få den bästa sovplatsen ute på det lilla taket vi byggt ovanför husets dörröppning. Flaxande fram och åter mellan sittpinnen och det lilla taket provade de olika sovställningar och vem som skulle få bästa platsen. Till slut blev det lugn och nu sover de alla sin skönhetssömn.
 
Vi som däremot inte går och lägger oss så tidigt satte oss till bords för att äta middag. Idag blev det en currysmakande gryta med sojabitar som liknar kyckling både i konsistens, utseende och smakupplevelse. Även näringsinnehållet kan med fördel göra bytet från kött lätt att göra.
 
 
Sojabitar i currysås med råris och grönsaker
ca. 3 port
 
Riset
Riset jag valde var ett råris som kokades enligt instruktionen på paketet. Några nyskördade morötter delades i slantar och fick koka med. De sista kokminuterna tillsatte jag även lite majs.
 
Grytan
 
Ca 300 g sojabitar ( eller quornbitar)
1 gul tärnad lök
1 skivad morot
1 msk olja
Ovanstående frästes tillsammans i en stekgryta tills det fick lite färg.
 
3 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk salt
1 krm peppar
Detta tillsattes och allt fick småkoka i 10 minuter.
 
2 dl växtbaserad matgrädde
2 tsk curry
4 msk Maizena ljus redning
 
Det sista blandades ner i grytan och allt fick ett uppkok.
 Slutligen smakades grytan av om det behövdes mer kryddning
 
 
Maten räckte till två middagsportioner och en lunchlåda men lite ris blev också till en hönsmåltid i morgon kompletterad med lite brödbitar. För övrigt äter de speciellt hönsfoder. 
 
Delad glädje är dubbel glädje!
 
 
 
Taggar: Sojabitar i currysås;

Kommentera inlägget här :