Släktforskning ett givande intresse

Önnarps kvarn utanför Sävsjö i Småland.
 
Våren är på intågande och värmer upp trötta sinnen även om vi här i Malmö inte haft någon vinter den här gången. Det har vårt land fått bjuda invånarna längre upp på istället. 
Mycket av min "lediga tid" ägnas numera åt släktforskning. Om en månad ska min bror och jag leda den första släktträffen med ättlingar till vår farmor och hennes systrar. Det blir en hel del information från oss till de som är intresserade och det ska inte bara bli trevligt att träffas utan även - och här citerar jag: 
 
"Släktskap är den mest grundläggande relationen mellan människor. Att ha kunskap om sitt släktursprung är centralt för att förstå vem man är. Man vidgar också perspektivet på sig själv genom att känna till vilka nutida personer som har samma ursprung och som man därför är släkt med."
Källa: http://www.slekt.se/
 
Det är inte bara finslipning och inläsande av det som ska presenteras som pågår till den där träffen utan även ny forskning kommer hela tiden. I höstas besöktes Sävsjö en dag. Brodern och jag tillbringade några mysiga timmar med en släkting som berättade om nu och förr. Sedan tog vi en biltripp för att se oss runt på platser som berört oss och våra gemensamma anor. Vi åkte bl.a. till Önnarp och blev lyckligt varse att den gamla kvarnen fanns kvar. Den som vår farfars morfar Pehr Svensson arbetat i som mjölnare på 1800-talet. Så mycket lättare det är att förstå hur människor hade det när man besöker deras hemmaplan. Pehrs dotter Ida Sofia Persdotter har vi ett foto på och det berättas att hon var en piga som kallades för "vackra Ida". Det är i stort sett vad som släkten känt till.
På den där resdagen den 2 november 2018, kom vi inte bara Pehr, dottern Ida och vår farfar John närmare utan resan har även lett till nya kontakter med ättlingar runt dessa personer.
Det är en av de stora vinsterna med släktforskning.
Ida Sophia Persdotter 1860 - 1925
 
 

Kommentera inlägget här :