Minisemester i Blekinge

(null)

 Nu är vi hemma igen efter några dagars minisemester i Blekinge. Soligt, varmt och blåsigt, som det ska vara på sommaren.
Resan började i torsdags eftermiddag och bilresan från Malmö till Karlskrona tog bara två timmar. Merparten av färdvägen går genom vacker öppen natur med havet som ofta kikar fram mellan lövträden.
Incheckning på Scandic vid Fisketorget. Vårt rum var som vanligt till full belåtenhet. Torget var fullsmockat med folk som drack öl och spelade bingo.
(null)

Klädbyte och så en liten stadspromenad på det. Inte långt från vårt boende finns ett hus byggt 1760. Vi kände om porten var uppblåst men så var inte fallet. Synd, för i huset bor en kusin till min mamma. Nåja vi får väl träffas en annan dag.
(null)

Dag 2.
Efter en god frukost gick vi till turistbyrån för att hämta biljetter till en skärgårdstur senare under dagen. Karlskrona stad byggdes på 1600- talet som en örlogsstad och den bonde som på den tiden bodde på ön Trossö och hade sina kor betandes där fick helt enkelt flytta på sig. Där skulle staden ligga.
Vi tog tog en fika och glass på ett av stadens utekaféer och njöt av ledigheten. Sedan bar det av ut till havs. Mellan kobbar och skär tog båten oss ut på en knapp timmes härligt fläktande båtresa.
(null)
Målet var Kungsholmens fort. Något jag aldrig hört talas om. Det byggdes också på 1600- talet men innan staden byggdes. Det gällde ju att stänga till inloppet till örlogsstaden för de fienden som ville komma åt Sverige från det hållet.
(null)
Besöket på Kungsholmens fort leddes av en guide då det är ett militärt område som fortfarande är i bruk. Vi fick därför inte se alla delar av platsen och hela tiden hålla oss inom synhåll. Det var ett mycket intressant besök och väldigt imponerande i sin storhet, byggnadssätt som visade hur man jobbade för att hålla fienden utanför Sveriges gränser. Fortet har aldrig på över 300 år behövt använda sig av stridsmedel av något slag. Känns ju tryggt! Fortet ligger på Tjurkö och vid vårt besök där lärde jag/vi oss massor tack vare en väldigt duktig guide.
(null)

Dag 3.
Varvet i Karlskrona omges av en hög mur och i den finns det numrerade portar. 
(null)
I närheten av port 17 bodde min mamma på 50- talet när hon arbetade i staden. Min pappa som på den tiden var flottist efter flera år som sjöman träffade henne på en danskväll i Vämöparken i stadens utkant. Resten vet iaf jag för jag blev till och de gifte sig. Någon dryg månad efter giftermålet föddes jag. De hade då flyttat till Nässjö i Småland som var pappas hemstad.
Efter en liten nostalgipromenad åkte vi till grannstaden Ronneby som var mammas födelsestad.
Där finns Ronneby Brunn som varje år har en mycket stor bilträff. Brunnsparken är en vacker inramning till alla bilar.
(null)
Vi tittade inte bara på bilar, lyssnade på musik och fikade utan tog även en titt på omgivningarna. Det går att föreställa sig hur människor kom till parken för cirka hundra år sedan för att vila upp sig eller kurera sig från sjukdomar. Där finns bl.a. en källa med järnrikt vatten som serverades besökarna förr. 
(null)
Vår lilla semester avslutades med ett besök vid Ronnebys gamla fina kyrka, som förstås var låst. Men vi satte oss mer på en gräsmatta utanför med en inköpt picknick. 
(null)
Ja, detta och ännu mycket mer hinns med på några få dagar. 
Nu ska vi planera för nästa minisemester.



Kommentera inlägget här :