Paj eller kaka - vill du smaka?

Det är slutet på augusti och några dagar med härlig värme har gjort att helgen mest tillbringats utomhus. Dagens lunch fixades snabbt och det blev en potatis/majssoppa (recept kommer i morgon).
Efter soppan var det gott med en kopp kaffe och till den en bit av en nybakad, snabbakad kaka. Degen görs i en kastrull där det först smälts matfett och sedan byggs det vidare. Den färdiga degen hamnar därefter i en smord pajform. Sedan är det bara att lägga på fruktbitar eller bär efter behag. Idag använde jag päron från trädgården och några köpta plommon. In i ugnen med kakan som är lite som en paj. Den är tunn, lite knäckig och väldigt god. Servera med vaniljsås eller glass. Mitt recept är anpassat till veganer men alternativ finns inom parenteser.
 
Kaka eller paj i kastrull
ugnen 225 grader
 
125 g mjölkfritt bakfett (eller smör)
1½ dl socker
½ dl kikärtspad (1 ägg)
1½ dl vetemjöl
2 msk kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
frukt och/eller bär
  1. Värm ugnen till 225 grader och smörj en pajform som är ca. 25 cm i diameter.
  2. Smält fettet i en kastrull.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner sockret.
  4. Blanda i kikärtsspadet och resten av ingredienserna.
  5. Lägg smeten i den smorda formen. Det blir ganska tunt. Dekorera med valfria frukter eller bär.
  6. Baka mitt i ugnen i 15-20 minuter.
 
 

Kommentera inlägget här :