
Idag fick jag den stora äran att få följa med ett av barnbarnen till hennes simträning. I en väl uppvärmd bassäng plaskades och "kaffekokades" det för glatta livet. Vad de kan de små liven och detta till stor del för att en simlärare med fast och
ändå snäll hand tog hand om småttingarna. Att kunna simma är en kunskap som man har nytta av hela livet.

På tal om vatten har vi idag bytt ut vår gamla kran i ett av badrummen. Den gamla hade en vattenstril som gick sönder och som det ofta är nuförtiden gick det inte att finna en ny sådan detalj. Därför inköptes en helt ny kran. Vilket slit och släng!!!!!

När vi ändå var på inköpstur igår köptes även en s.k. mekanisk visp. Det var lite nostalgiskt att få äga en sådan. Innan elvisparnas intåg i köket var det ett sådant hjälpmedel som gjorde att grädden eller annat som skulle vispas användes.
Det pratas då och då om att vi bör vara rustade i våra hem för ev. strömavbrott eller isolering. Mat som inte behöver vara i kyla, batterier, en transistorradio och sådant ska vi gärna ha på lut om det behövs. Jag tycker nog att vår visp
platsar på den där listan också.
PS. Det som vispas är inte grädde utan en vaniljsås.

Gårdagens kvällsmåltid bestod av en dubbelvikt pizza eller pirog av det större formatet. Fyllningen var en tacokryddad sojafärs, riven veganost, tomater, majs och picklad lök. Allt hamnade på en utkavlad pizzadeg.

Degen veks ihop och sedan penslade jag med kikärtsspad och pudrade över sesamfrön. In i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter passade bra. Under tiden gjordes en enkel sallad med vitkål, clementinbitar, pumpakärnor, tärnad paprika och
en god vinäger.

Den här typen av matlagning behöver inga recept utan de växer fram ur minnen från förr, tillgången på vad som finns hemma och lusten att testa nytt.
På samma sätt växte dagens middag fram. I frysen fanns några tzayspett som tinades upp och träpinnarna plockades bort. Kvar blev bitar som frästes tillsammans med hackad lök. Sedan kryddades de med salt, svartpeppar och grovt stött
kryddpeppar och några lagerblad. Vatten och havregrädde hälldes på och allt fick småkoka i 10 minuter. Då tillsatte jag några nävar frysta spenatblad sedan var en mustig gryta född. Den serverades med ett potatismos, rårörd lingonsylt
och ättiksgurka. Så otroligt gott var det med denna veganska mat med husmanskostfeeling.
