Hösttankar

Enligt Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI)  gäller följande:

Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och lägre än 10 plusgrader men högre än 0°.

Här är några exempel på när hösten normalt brukar anlända:
Kiruna 16 augusti
Östersund 5 september
Stockholm 29 september
Malmö 12 oktober
 
Idag är det den 25 oktober och ja, hösten har sedan ett tag tillbaka kommit till Malmö, som är den plats där jag befinner mig nu. Ett sätt att skildra hösten på är så som Monty Python´s gör det i detta klipp från deras film Meaning of life. Humor och tragik i samma film.
Hösten behöver inte alls kännas dyster utan med alla sina vackra färger, höga luft, renande regn och möjligheter till att mysa med en varm soppa, gott te eller annat vid tända ljus och en tänd brasa ger den mig ett tillfälle att gå ner i varv, reflektera och samla nya krafter.
Lät det för bra och är det bara önsketänkande?
Svaret är både och för vissa dagar är hösten härlig och inbjudande på många sätt men samtidigt är det inte ovanligt att många drabbas av höstdepressioner. Enligt vårdguiden är det ljuset och sömnen men även ärftlighet och levnadsvanor som kan bidra till att man drabbas av dessa besvär. 
 
Hur mår jag själv då?
 
En förkylning slog till för någon vecka sedan och spädde på tröttheten som är på väg att sänka mig. Därför har jag valt att stanna hemma några dagar den här veckan. Det var alltså mycket välbehövligt att få hosta, nysa och frysa hemma istället för bland elever och kolleger. I morgon gör jag ett försök att ta mig till jobbet igen. Och det där med jobbet är en annan historia.
 
Baka kan pigga upp en höstdag
Att bli bjuden på något gott när man mår visset kan minsann hjälpa till att höja positivismen någon grad. Kanske inte nödvändigtvis i form av en påse smågodis eller en chokladkartong som en sorts tröstätande utan det kan räcka med ett nybakat matbröd som sprider en underbar doft i huset. För att då hoppa över momenten med att göra en deg som ska knådas och jäsas så finns det många snabbare sätt. Ett är att köpa ett bakeoffbröd.
Bildens ljusa matbröd säljs av ICA och smakar riktigt gott. Det finns i en mörk variant också. Under tiden man kokar te, dukar fram ost, marmelad och kanske någon grönsak så gräddas brödet i ugnen. Tänd några ljus så blir mysstunden ytterligare förstärkt. 
 
Ännu ett hösttips!
Nyponsoppa med lite glass i och en biscotti till det. Genast känns förkylningen  och hösten mindre jobbig. 
 
Det allra enklaste.....
kan vara att knapra på några morötter.....
eller 
att ge någon en kram och på så sätt bidra till dubbel glädje.
 
Hösten är här men snart är det vår igen!
Taggar: biscotti;

Kommentera inlägget här :