Sjunde semesterdagen - full rulle som vanligt

Frukost i växthuset var så härligt och solen behagade dessutom lysa idag. Sedan höll den stilen hela dagen. Till frukosten provade vi en laktosfri, vegansk soygurt med vaniljsmak. God var den men man får inte jämföra med mjölkprodukter som har en helt annan smak. Yogoaten är vattnigare i smaken och har en tydlig havresmak och det gillar jag! Här i huset köper vi fiftyfifty vanliga mjölkprodukter och veganska. Plantis yogoat kommer att köpas igen. Idag hade jag färska jordgubbar och lite crunch i skålarna med yogoaten. I morgon blir det blåbär och mango. 
 
Jordgubbsbullar 
 Eftersom det fanns färska jordgubbar hemma passade jag på att baka lite sommarbullar till eftermiddagskaffet och till frysen. Jag hittade ett bra recept som jag använde som grund men gjorde om lite på mitt sätt.
En del tycker att de små vita blommorna i gräsmatten är rena ogräset men jag tycker de är fina.
De gjorde jordgubbarna extra somriga, eller hur?
Smidigt sätt att baka på är att använda en långpanna och sedan skära bullarna i bitar.
 
 
 
Så här gjorde jag...
Ugnen sattes på 225 grader.
 
Degen 
4 dl mjölk värmdes till fingervarmt med 100 g smör i små klickar.
50 g jäst smulades ner
1 dl socker
1 tsk kardemumma
2 krm salt
och
ca 8 dl vetemjöl blandades till en deg.
Degen fick jäsa i 30 minuter,
 
Under tiden gjorde jag fyllningen
200 g ricotta
 1 dl florsocker
och
½ tsk vaniljpulver
blandades och skålen fick stå i frysen tills den skulle användas.
 
När degen jäst färdigt plattas den ut på ett plåtpapper och får jäsa i ytterligare 20 minuter. 
Därefter görs små gropar i degen.
Sedan penslas degen med 
1 uppvispat ägg 
och
pärlsocker strös på.
Slutligen klickas den kalla ricottablandningen i groparna som också får en jordgubbe på toppen.
Här är långpannan med degen utplattad och vaniljricottan placerad i små gropar med en jordgubbe på. 
Grädda ca. 25 minuter.
 
Efter en god härlig sommarlunch under vinrankorna på altanen och sedan läsande av de sista sidorna i min bok fick jag ett energitillskott. Det resulterade i att vår forsythiabuske inte finns längre utan ligger som skräp för bortforsling till tippen. Den hade hängt med i många år och blev i största laget för vår lilla tomt. Nu återstår bara några stubbliknande saker vid marken och kanhända gör busken entré igen.
Sammanfattningsvis har det varit en bra semesterdag som känns i kroppen nu. T.och jag är därför väl värda varsitt glas god whisky nu.
Skål på er alla men framförallt till min fina svägerska Pia som fyller år idag.
 
Taggar: jordgubbsbullar, yogoat;

Kommentera inlägget här :