
Jag kom att tänka på leken sten, sax, påse idag men inte för att jag lekt den utan för att dagen innehållit just dessa tre saker.

STEN -
Var hemma hos sonen idag och hämtade stenar som de inte ska ha kvar. En hjärtesten fann jag bland de mer vanliga och den har nu fått en hedersplats här hemma. Fyra kärror sten har vi nu forslat hit men det kommer att bli många fler. Tanken är att en gammal tråkig rabatt utmed huset ska bytas ut mot en stenläggning. Rabatten har helt enkelt gjort sitt.

När jag satt på trappan med stenen/stenarna framför mig gick det inte undgå att tänka på hur länge den varit med på jorden och allt den skulle kunna berätta om. Nu ska "mina" stenar förflyttas ännu en gång till ny glädje för mig och andra..

SAX -
En bra trädgårdssax modell äldre har jag i växthuset. Den köptes för många år sedan vid ett besök på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm. Den är bland det bästa till att klippa blommor och kryddor med i trädgården. Idag använde jag den när en del av vinrankorna skulle friseras när de placerades på den delvis färdiga pergolan. Under vinet satt vi sedan och åt middag i kvällningen. Nu fattas bara lite kvällsvärme för att känslan ska bli som i Provence eller varför inte Grekland.


Jag måste erkänna att även om jag helst lagar maten hemma från grunden händer det att jag tar till halvfärdiga produkter. Idag använde jag en potatisgrstäng köpt i påse, som bara är att hälla upp i en ugnsform och sedan tillaga i ugnen i ca. 20 minuter. Sorten som bilden visar är mycket god och sparade tid för mig så jag kunde ägna mig åt att steka solrosfröbollar till gratängen. Receptet hittade jag i nya numret av tidningen VEGO som finns ute till försäljning nu. När jag provstekte en blev den lite väl smulig så jag blandade i ett ägg i smeten och det gjorde att bollarna var lättare att steka.

Solrosfröbollar
20 st
4 dl rostade solrosfrön
2 msk hackad persilja
1 msk majsstärlelse
1 pressad vitlökslyfta
1 ägg
½ dl vatten
salt
peppar
- Lägg alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en ganska slät smet.
- Tryck ihop och forma till bollar som steks på mellanvärme i olja.

Senaste VEGO var precis som tidigare nummer full med goda recept och jag gjorde en lista på sådant som ska testas den närmaste veckan. Det första blev alltså solrosfröbollarna idag och sedan kommer det att bli:
- Moussaka
- Gula ärtburgare
- Tomat- och bönpasta
- Grön nypotatissallad
- mm mm