Hållbar utveckling - alltså skitsnack

Hållbar utveckling innebär att ha en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Detta är något som det står om i den svenska läroplanen för grundskolan. Något som kan vara nog så svårt att uppfylla i ett samhälle som bygger mycket på konsumtion. Då jag fått en inbjudan från ett nätverk där jag ingår att gå på ett studiebesök på SYSAVs avfallsanläggning i Malmö var jag inte sen med att tacka ja.
I kväll gick besöket på SYSAV som är ett stort avfallsbolag för hela sydskåne, av stapeln. De tar han om våra sopor, återvinner och återbrukar. I nordöstra delen av Malmö ligger deras stora anläggning och dit åkte jag efter jobbet. Det är spännande att få göra besök, höra föreläsningar och få inspiration både för jobbets räkning och för egen del. Vi var ca. 20 personer på plats och innanför de stora grindarna kunde jag se hur enorma byggnaderna var som håller på med vårt skräp. Bilden visar bara en av flera byggnader som fanns där jag parkerade bilen.
Inte en kotte kände jag men nätverket där jag ingår består av många personer och det är alltid trevligt att skaffa nya kontakter. Det bjöds på goda vegetariska snittar med äppeljuice från Kivik och senare fick vi kaffe med rawfoodbollar. Så himla gott allt var!
Förutom den ätbara delen var föreläsningen toppen med en mycket kunnig och humorsitisk person som fångade oss alla med sin timmes prat om sopor och hållbar utveckling. Visste du exempelvis att vi 1929 kastade 30 kg sopor per person och nu är uppe i 500 kg. Detta gäller Sverige och är helt vansinnigt mycket. Föreläsaren pratade om det som kallas avfallshierarkin som är ett verktyg för att uppnå EUs miljömål.
Avfallsförebyggande handlar helt enkelt om att förhindra uppkomst av sopor och på så sätt minska avfallsmängden. Är det något vi klarar av? Vi fick den intressanta teoretiska frågan: Om du inte får ta ut dina sopor från din bostad utan det du burit dit stannar för alltid kvar, hur kommer du då att anpassa ditt sätt att leva?
Livsstilsförändringar är svårt men inte omöjligt att ändå göra i viss mån.
2014 kastade varje svensk 81 kg matavfall. Ett  enormt och onödigt svinn. Det kastas ungefär en miljon ton mat per år i Sverige. All matproduktion påverkar miljön. Ofta produceras den mat vi i Sverige äter på platser i världen där vatten är en bristvara. Att producera mat som slängs är inte hållbart.
Det var en hel del dystra sifror som presenterades men mycket positivt också. Malmöborna är duktiga på att kasta matavfall på rätt sätt i de bruna påsarna för biogasproduktion bl.a. 
Vi är duktiga på att lämna möbler och annat som vi tröttnat på till återanvändning men tyvärr inte lika duktiga med att köpa secondhandvaror.
Summa summarum var det några väl använda timmar för min del med tanekväckande och användbara fakta och idéer.
De båda tecknade bilderna har jag hämtat på SYSAVs hemsida.
Nu är det serietittande i soffan en stund innan natten tar över, men först ska jag gå ut med soporna.
Taggar: sopor;

Kommentera inlägget här :