Idag går flyget till Blåkulla

Påskhäxor, ja så kallas påskkärringarna för i Svenskfinland fick jag veta på Wikipedia. Kärringarna flyger idag när det är skärtorsdag till Blåkulla, för sin årliga träff där. Sedan flyger de hem på påskdagen igen. Allt enligt gammal folktro. Förr var berättelserna riktigt hemska och på 1600- talet användes de i häxjakterna som då fanns. Många kvinnor angavs för att vara häxor. Påskkärringarna idag är betydligt fredligare även om en del kan spökas ut ordentligt. Det är tur att människan förstått att det som människor trodde på förr var vidskepelser och att vi idag ser det som sagor.
Eller har du en liten häxa inom dig?
 
 
Bilderna ovan visar några påskkärringar. Den äldsta bilden är när jag själv begav mig iväg på kvasten. Året var 1964 och det råkade komma en journalist som tog en bild på mig och min färdkamrat. Nästa bild togs 1977 då min äldsta dotter var 8 månader och skulle invigas i häxerikonsten. Hon var inte så stadig på benen men klarade kvastfärden galant. Den sista bilden visar ett av mina barnbarn, Agnes, som mellanlandade här för att äta en macka innan hon skulle flyga vidare. Hennes far är i flygbranschen så hon tillhör de modernare kärringarna som reser utan kvast. Skönt att sagorna lever vidare.
Det sägs att påskkärringarna festar ordentligt på Blåkulla och att det dricks mycket kaffe, därav kanske ordet kaffekärring kommer. Men i år bjuder jag dem på ett recept på en god linsgryta som de kan ta i kannan och sedan värma över den öppna elden när hungern kommer.
 
 
 
Kryddig linsgryta
4 port.
 
1 gul hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
olja till stekningen
300 g tärnad potatis
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
2 krm chilipeppar
400 g krossade tomater
8 dl vatten
2 buljongtärningar
2 dl röda linser
ev. salt
solrosskott eller annat grönt
 
  1. Stek lök, vitlök och potatis i en stekgryta så de får färg. 
  2. Pudra över spiskummin, koriander, chilipeppar och häll över tomaterna.
  3. Sedan tillsätts vatten, buljongtärningar och linser.
  4. Koka under lock ca. 15 minuter.
  5. Smaka av och krydda mer om så önskas.
  6. Servera med ett gott bröd , gärna med mjukost på och något härligt vårgrönt som kan läggas på brödet eller i grytan.
 
 
Taggar: linsgryta med solrosskott, påskkärringar;

Kommentera inlägget här :