
Dymmelonsdagen har fått sitt namn från en medeltida sed där man virade tyg kring kyrkklockornas kläppar så de inte skulle låta så högt under veckan innan påsk. Ibland bytte man ut kläpparna till träkläppar som heter just dymmel. Min mässingsklocka står oftast still numera och därfär behöver jag varken byta till träkläpp eller vira med tyg. Annat var det när den stod på disken i familjens restaurang/cafe på Klostergatan i Lund. När kunder kom in och ville påkalla uppmärksamhet hördes klockan ordentligt i lokalen.

Citronträd anno 2016.
Jag har lyckats ta död på ännu ett citronträd, jag vet inte vilket i ordningen. Något år invaderades det av ohyra som käkade upp allt, ett annat år tvärdog det bara och förra årets exemplar frös ihjäl under vintern. Därför har jag idag inhandlat ett nytt Limoneträd.Det doftar underbart från alla blommorna och två stora citroner dinglar på sina grenar. Det är helt fantastiskt att grenarna håller för tyngden av de stora frukterna. Håll tummarna för att det här trädet ska överleva och kunna gå i arv i flera generationer. Eller i vart fall leva några år till.
Baktips!

Små bananmuffins
På frukfatet fanns igår några trötta bananer och därför körde jag igång ett snabbt muffinsbak. Så gör ju en mormor som inte vill kasta bananer som inte äts upp. Istället för att göra 12 stycken av normalstorlek tog jag miniformar som jag köpt på IKEA. Det finns liknande formar i de flesta livsmedelsbutiker.

De små formarna till höger användes till mina muffins.
Slutresultatet blev inte mindre än 45 minimuffins. Perfekta att ge till barn, att med gott samvete ta till fikat eller ha med sig på utflykten. Efter provsmakningen hamnade de i frysen och tanken är att en del ska påskpyntas en av de närmaste dagarna. Ni vet med någon kräm och strössel eller så.

Bananmuffins
12 stora eller ca 40 mini
ugnen 175 grader
2 ägg
2 dl socker, gärna råsocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vanilj
¾ dl olja
1 dl mjölk
3 mosade bananer
1. Blanda alla ingredienser förutom bananerna i en bunke. Vispa först ägg och socker innan det andra tillsätts.
2. Rör till en jämn smet.
3. Mosa bananerna och tillsätt till smeten.
4. Fördela smeten i 12 normalstora muffinsformar eller ca. 40 mindre.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills en provsticka är helt torr när du drar ut den.