
Gnocchi i en pumpa- och tomatröra med parmesan på toppen.
Dagens middag här i huset var ett för stunden ihopmixat recept. Jag utgick ifrån råvaror som anlänt med Årstidernas vegetariska matlåda i måndags men jag ville alltså göra en egen variant av rätten. En förpackning (400 g) med potatisgnocchi kokades 3 minuter i saltat vatten. Gnocchi finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer. En grönsaksröra gjordes och i den hälldes sedan den kokta gnocchin. Så långt är det en veganrätt men då jag gillar ost var det så gott att riva parmesanost på toppen innan serveringen. Att dessutom servera hembakat grovt fullkornsbröd med brieost på gjorde måltiden ännu godare. Men helt plötsligt förvandlades maten från vegansk till lakto-vegetarisk. Å, vad gör det?
Här följer receptet på min grönsaksröra som tillsammans med gnocchin räckte till 3 portioner.

Pumpa- och tomatröra
½ liten pumpa skalad och skuren i små bitar
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
100 g färsk svamp i bitar
olja att steka i
hackad chili efter smak
saften från ½ citron
salt, peppar
1 burk krossade tomater
persilja
- Fräs pumpa, lök, vitlök och svamp i olja tills det fått färg och pumpan mjuknat något.
- Smaksätt med chili, citronsaften, salt och peppar.
- Häll i de krossade tomaterna och koka ca. 10 minuter.
- Värm under tiden gnocchin.
- Vänd sedan ner gnocchin i grönsaksröran och klipp persilja över rätten.
- Servera i djupa tallrikar.

Vegorätt på SVT
Igår var det premiär för vad som sades vara det första helt vegetariska matlagningsprogrammet i SVT, ja kanske i svensk TV. Förväntningarna var stora då det gjorts reklam för programmet på bl.a. sociala medier, ett bra tag nu. När jag kom hem från jobbet igår läste jag att första avsnittet var tillgängligt på SVT- play redan innan kvällssändningen. Perfekt, vi såg det därför till kommahemefterjobbetkaffet, den stund då vi landar och skakar av oss stressen innan kvällens sysslor tar vid.

Programledarna i Vegorätt.
Då jag/vi redan är vegetarianer var maten som tillagades och de recept som följde igenting konstigt. Det är ju så vi redan äter och några nya idéer fick jag minsann. Men om jag inte redan varit "frälst" hade nog risken för en omvändelse inte varit så stor, tyvärr. Nu väntar fler avsnitt så det är för tidigt att göra en för stor bedömning än, men jag tror att det borde varit mindre krångligt och inte så många ingredienser. Det är ju så lätt och gott med vegetarisk och vegansk mat men jag fick känslan av att om en nybörjare behövde gå och köpa så mycket ingredienser så skulle bara det kunna vara en stoppkloss.
Annars var det två trevliga "bloggtjejer" som ledde programmet med sitt pigga humör i en skön sommarmiljö i södra Skåne. Men var det tvunget att vara sommar, jag som längtar så efter värmen och trädgårdssysslorna?Suck!
I första programmet gjordes några frukosträtter och rätter till en grillning vid havet på kvällen.
Fröknäcke gör jag regelbundet och skrev även om i mitt förra inlägg här på bloggen och det rekommenderar jag verkligen alla att baka själv. Så gott och så lätt att göra! Vegorätt hade en variant av fröknäcke också. Deras recept finns på SVTplay.se.

Det gjordes också ett bredbart pålägg till brödet. Det receptet lockade mig och ska definitivt testas, kanske redan i helgen. De kallade det för Örtdoftande tomatpastej och på SVT-play fanns detta klipp om hur den görs. Så gott! Till klippet!
Pumpa är nåt jag är dålig på, gör en pumpapure på butternut pumpan som är magisk men för övrigt... ska absolut prova nästa gång jag gör tomatsås!
skriven