Nyttigheter

 Äta nyttigt är inte bara en morot på en tallrik eller en tråkig sallad, utan du kan göra så mycket mer. Det absolut bästa hjälpmedlet för att göra bra val är den gamla vanliga tallriksmodellen. Nu har modellen omarbetats och en har blivit två. På mina hemkunskapslektioner de här första terminsveckorna gäller det att nöta in varför det är bra att kunna det här med smarta val för en bra hälsa och då kommer tallriksmodellen in i bilden. Så här ser de båda modellerna ut:
 
Först den bekanta modellen som nu sägs vara lämplig för den person som rör sig regelbundet och vill hålla vikten. En blandad kost där proteinkällorna längst ner ska ta minst plats på tallriken. Mängden mat på tallriken avgörs förstås av vår ålder och kroppsstorlek. I många skolor serveras maten på speciellt uppmålade tallrikar för att göra det hela tydligt och en del skolor har även en demonstrationstallrik som visar normalportionen för barn.
 
Den andra nyare tallriksmodellen som Livsmedelsverket nu talar mycket om är den för s.k. soffpotatisar. Alltså personer som inte rör sig så mycket. Den visar tydligt hur fördelningen förändrats mellan modellens delar. Så här borde väldigt många personer äta för att undgå viktökningar och få i sig den näring kroppen faktiskt behöver.
 

Det var 1976 som Britt-Marie Dahlin, nutritionist och hushållslärare som då jobbade på Scan, kläckte idén till tallriksmodellen.

– På den tiden åt folk falukorv med stuvade makaroner. Grönsaker ansågs vara kaninmat. Det gick inte att försvara näringsmässigt och vi tyckte att köttet måste vara en del av en sund helhet, sa hon i en intervju för några år sedan. 

Hon var en av de som krävde den modernisering av tallriksmodellen som nu släpptes våren 2016.

Förutom att lära sig att använda tallriksmodellen är måttsatsen ett lika bra hjälpmedel i köket. Detta måste en kökskunnig person kunna tillsammans med vikten av god kökshygien. Sedan kan vi köra igång med matlagning och bakning. 

 
Här hemma då?
 
Måttsatsen använder jag.
Tallriksmodellen finns med i min planering och vid tillagningar, helt undermedvetet.
Hygienen är a och o.
 

 

Taggar: tallriksmodellen;

Kommentera inlägget här :