

När det i veckan var dags att köpa nya kaffefilter valde jag ett tvättbart och miljövänligare som kan användas många gånger. Det är bara att tömma ut sumpen i källsorteringspåsen eller använda det till något annat. Inte för att jag tänker börja tillverka egen tvål som man gjorde förr med kaffesump och andra rester från köket, utan tvålen den köper jag. Avloppet i köket kan jag däremot rengöra med kaffesump, några droppar diskmedel och kokande vatten. Katter kan jag mota bort från vår trädgård genom att hälla ut kaffesump i rabatterna ( ska absolut testas ) och andra användningsområden för denna eminenta produkt som det tipsas om här.

Gröt blev till bröd
Igår hade vi gröt till frukosten och då det blev en portion över fick den hamna i bröddegen. Det gör att brödet blir saftigare. Så släng inte era rester till våra redan stora sopberg utan tänk först efter om de kan bli något nytt och gott.
Grötbröd med nötter och lingonsylt
4 limpor ugnen 225º
- 2 pkt jäst
- 1 l ljummet vatten
- 1 dl matolja
- 1 tsk salt
- 1 portion havregrynsgröt eller liknande gröt
- 1 dl lingonsylt
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl hackad mandel
- 5 dl fint rågmjöl
- ca 12 dl vetemjöl
- Värm ugnen och lägg ett plåtpapper på två plåtar.
- Smula ner jästen i en matberedare eller i en skål. Häll över vattnet så jästen löser sig.
- Blanda ner olja, gröt, salt, lingon, nötter och rågmjöl.
- Tillsätt sedan vetemjölet i omgångar tills degen inte kladdar längre. Ta inte för mycket.
- Låt degen jäsa i ca. 40 minuter.
- Ta sedan upp degen på en bänk och knåda den smidig.
- Dela i fyra lika stora bitar som formas till fyra limpor och läggs på plåtarna.
- Jäs i 30 minuter och grädda sedan i ugnen ca. 30 minuter.
Tips:
Om du har en varmluftsugn kan två plåtar sättas in samtidigt annars kan en plåt ställas i en kall ugn samtidigt som den sätts på för uppvärmningen. Då jäser den i ugnen samtidigt som uppvärmningen sker och behöver inte riktigt lika lång gräddningstid efter att ugnen blivit varm. Det brukar bli totalt 45 minuter. Den andra plåten får alltså jäsa i 45 minuter och grädda i 30. Så gjorde jag igår.
Nu har vi goda bröd till de närmaste veckornas frukostar och torsdagssoppor. Tack vare en grötfrukost!

Helgens morotspizza med smulad färsk basilika på.
Bilden ovan är ett tips om en suveränt god morotspizza som vi haft nu i helgen. Den kan räknas till kategorin Hyfsat snabb mat. Gör den och du kommer inte att ångra dig! Andra godsaker den här helgen var en våffelfest idag hos sonen och hans sambo som fyllt år i veckan. Våfflor med hallon är också gott!
Ikväll kom en ny leverans från Linas matkasse med spännande varor så nu ska här testas garbanzobiffar, paella och bondsoppa med fetaost, utöver det som jag själv planerat för den kommande veckans kvällsmiddagar. Så här kommer det att se ut på våra tallrikar.
Matsedel vecka 4 2015
Måndag: Garbanzobiffar, äppeltzatziki, avocadosallad
Tisdag: Paella med kronärtskocka
Onsdag: Rostade rotsaker, linsbiffar, bearnaisesås
Torsdag: Bondsoppa med fetaost
Fredag: Ostpaj med sparris
Lördag: Linssoppa med kokosmjölk, tiramisu
Söndag: Sonen bjuder på middag