Igår gjorde vi egen pasta. Det är en kul aktivitet som tar lite tid och därför passade bra en söndagseftermiddag.
Pastamaskinen köptes i början av 90-talet och kostar idag ca. 650 kronor att köpa ny. Som många hushållsprylar användes den ganska mycket till en början men hamnade sedan längre och längre in i ett skåp. Nu när en köksö finns i köket tyckte jag att det var lämpligt att plocka fram en del av de lite bortglömda kökshjälpmedlen, varav pastamaskinen var en. Igår var det alltså dags att tillverka tagliatelle till kvällens middag.

Degen som vi gjorde räckte gott och väl till 4 portioner, så det blev till lunchlådan också.
Recept pastadeg
3½ dl vetemjöl
2 ägg
Mjölet placerades i en hög på bordet och mitt i gjordes en grop där två knäckta ägg hamnade. Med hjälp av en degskrapa föste jag mjölet fram och tillbaka i olika riktningar. Så småningom blev det en degklump som jag knådade en stund. Om den är för torr kan någon matsked kallt vatten tillsättas. Sedan fick degen ligga och vila ungefär en kvart. Då passade jag på att göra pastasåsen som var en sojabönssås med riven parmesan i.
Sedan tog det roliga vid och är man två som hjälps åt går det lättare. Degen ska matas igenom olika valsar i en tunnare och tunnare springa för att slutligen matas där den skärs i önskade strimlor. Koktiden för pastan var 2 minuter.

Gott!