
Ingredienser till en pastarätt med bl.a. mögelost och pumpakärnor.
Kvällens snabba och goda rätt bestod delvis av en bit mögelost som smulades ned i pasta. Det var en smakrik delikatess som säljs av Falbygdens ost. Den är inte tillverkad där utan de importerar den från Frankrike. Falbygdens ost var i slutet av 1800- talet ett litet gårdsmejeri, men har förändrats genom åren och numera både tillverkar och importerar de ost i större mängder. En av ostarna är Saint Agur som vi alltså hade ikväll. Det är en grönmögel/ blåmögelost som är riktigt krämig och god.
Jag kommer ihåg att när jag var barn åt min pappa mögelost då och då. Han var den enda i familjen som gjorde det. Vi andra satt och höll för näsan och kunde inte förstå hur han ens kunde lägga osten i munnen. Vänta ni sa han, ni kommer att gilla det när ni är stora. Rätt fick han förstås, för numera kan jag verkligen uppskatta sådana ostar. Barn och vuxensmaker är inte alltid detsamma. Fast min yngste son, numera vuxen, som var med i söndags när jag packade upp maten från varukassen sa om osten:
- Den här kan du kasta för den är ju redan möglig.
På bilden nedan är fotobeviset på att osten inte kastades utan fick smälta ned i pastan med ugnsrostad rotselleri, paprika och rödlök samt hackad bladpersilja.
Jag lovar att det smakade mycket gott.
