Detta är ett uttryck som lär ha använts i Sverige först 1845, i en teaterkomedi på Kungliga Teatern i Stockholm. " jag är lugn, lugn som en filbunke" sa någon i pjäsen.
En filbunke är verkligen lugn och snäll mot magen dessutom. Sambon och jag har länge letat efter filbunke i de butiker vi besökt och vi hittade på nätet att Valio tillverkar det. Så plötsligt, i torsdags dök det vi sökt upp på en kyldiskshylla. 4 burkar köptes och idag åt jag filbunke till frukost.

När man väntar på något speciellt byggs ofta förhoppningarna upp och man förväntar sig något alldeles extra. Så även i detta fallet. Men filbunken var just lugn. Lite intetsägande smak, krämig och seg i konsistensen men fullt ätbar. På förpackningen tipsas om att smaksätta med socker, kanel eller ingefära. Fram med sockret och se där kom den bekanta smaken från barndomens inte filbunke märk väl, utan filmjölk. Det var sockret som fanns i mitt minne inte mjölkprodukten. Bra eller dåligt?
Jag ringde upp min mamma och snackade fil med henne. Hur var det nu du brukade göra filmjölk när vi var små?
- Jag lät en kanna mjölk stå framme på bänken över natten och på morgonen var den sur. Det var filmjölk, sa hon. Ni fick socker i era filportioner och åt med god aptit. Där ser man, sockret är orsaken till det goda. Hmmmm
Numera går det inte att göra filmjölk så lätt eftersom mjölken genomgår diverse behandlingar men det är inte omöjligt att göra vare sig filmjölk eller filbunke själv. Leta bara på nätet så dyker det upp flera recept. Vi behöver ju bara besöka butiken för att köpa nya förpackningar och sockret får jag ta en funderare på.

Förra veckans mathöjdare var en Indisk linscurry med citronsmaksatt zucchini och papadums. När vi skulle poängsätta rätten på vår femgradiga skala var jag nära att ge den full pott men stannade på en mycket stark fyra. Curryn var näst intill fulländad, härliga smaker, goda knapriga bröd till men lite menlös färg och det är aningen tröttsamt att äta mat som upplevs som barnmat i konsistensen. Därför tappade rätten lite i poäng. Receptet kom från Linas Matkasse och jag gillar verkligen deras matfilosofi.
Min egen filosofi den kommande veckan bygger på Kajsa Wargs "Man tager vad man haver", eller "Vad finns i mitt kylskåp?".
Matsedel vecka 12
Måndag: Raggmunkar, coleslaw och guacamole (bacon)
Tisdag: Pasta med krämig ostsås, bröd/kryddtopping
Onsdag: Jordärtskocksoppa, bananpannkakor
Torsdag: Rester
Fredag: Kyckling/quornpanna med tomat och svamp, tagliatelle
Lördag: Morotspizza, snabb chokladcheesecake
Söndag: Kikärtsgryta, bulgur