Dan för dopparedan

Att doppa en skorpa i kaffet är riktigt gott, men dopp i grytan lämnar jag åt andra. Finns de? Skorpan i handen är en nyponskorpa och på fatet ligger en solrosskorpa. Biscotti på italienska blir skorpa på svenska och nypon är väl ganska svenskt ändå.  Vi svänger oss gärna med utländska namn och begrepp för att det ska låta lite bättre. Kalla den vad du vill men idag säger jag skorpa. I receptet står att mandeln som ingår skulle skalas men i år kände jag för en mera rustik jul så skalet fick sitta kvar och skorporna blev därmed mörkare. Nyponpulvret som finns med har köpts på Torups statarmuseum utanför Malmö.
 
Nyponskorpor
  • 60 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 100 g mald mandel eller andra nötter
  • 2½ dl vetemjöl + lite till utbakningen
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk nyponpulver
  • 1 ägg
  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Rör först smör och socker innan resten av ingredienserna blandas i.
  3. Krama ihop degen på ett mjölat bord och rulla sedan ut den 2 längder  som är ca 3 cm tjocka.
  4. Lägg längderna på en plåt och platta till dem lätt.
  5. Grädda i ca. 8 minuter mitt i ugnen.
  6. Ta ut plåten och dela längderna i sneda bitar.
  7. Grädda 2 minuter till.
  8. Skorporna stelnar ytterligare när de kallanat.
Vad ser du på bilden ovan. En god mördegskaka med vaniljsmak kanske?
Ack vad du då blir besviken!
 
Igår bakade jag mest hela dagen och ugnen gick varm. Idag ska den rengöras inför vidare uppdrag. Kakorna på bilden bakades och när son med två söta tomtenissor kom på besök var det med besvikelse sonen fick veta att det var parmesankakor. Receptet har jag hittat i en julskrift från ICA. Kakorna smälter i munnen och kommer bli en succe på ostbordet, till glöggen och förrättssoppan till nyår. Här är receptet.
 
Chokladbröd

Med Agnes som bakhjälp blev chokladbröden till. Hon fick en egen klick deg som fint delades och rullades till bollar, men sen var de plötsligt borta. Att Agnes var brun runt munnen förklarade det hela. :) Sedan penslade och sockrade hon alla kakorna helt på egen hand. Hoppas det inte är barnarbete jag gjort mig skyldig till.
Receptet på kakorna är här.
 
 
Receptet anpassades till en utbildning jag höll i en gång. Då skulle det gå snabbt att baka så vi använde flytande margarin. Nu inför julen finns ju all tid i världen därför använder jag bara riktigt smör. Bättre och godare!
 
Nu är min fikastund för idag över och resten av recepten på det som bakades igår dyker säkert upp här vid andra tillfällen. Städningen lär inte bli gjord om jag inte tar tag i den. Alla har ju inte självjobbande dammsugare, än.
 
Taggar: chokladbröd, nyponskorpor, parmesankakor;

Kommentera inlägget här :