Matos och matglädje.

I morgon smäller startskottet för Matos och matglädje. Det är en utbildning jag är med och håller i under våren. En form av fortbildning för personal inom hemvården i Lund. Ska bli kul även om det innebär att jag nu jobbar dubbelt. Ungdomar på dagtid och äldre på kvällarna. Förberedelserna har pågått i en dryg månad, recept har utarbetats och testats, föreläsningar har förberetts, material beställts och diverse studiedokument gjorts. Vi är tre personer som nu ska genomföra den här satsningen för en del av de undersköterskor som arbetar med äldrevården i Lund. Vår ambition är att de ska känna samma glädje som vi ledare över att det åter ska ätas hemlagad mat i de gamla personernas bostäder. I morgon ska vi göra flera olika sorters soppor och efterrätter som förhoppningsvis inspirerar personalen att vilja laga mer mat.
Mat är glädje, eller hur?

Slutligen vill jag bjuda på ett recept av lite onyttigare karaktär som några av mina elever ska få göra den här veckan. Ett bra alternativ till helggodis.



Brownies med solrosfrön och havregryn
Tillagningstid: 30minuter Ingredienser till 20 små kakor
100 g mörk choklad
150 g smör
1 dl farinsocker
1½ dl strösocker
3 ägg
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ dl solrosfrön
2 msk kakao
½ tsk bakpulver
1 krm salt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.
3. Smält smöret i en kastrull. Ta sedan bort den från värmen och bryt ner chokladen i den. Smält allt.
4. Vispa ner sockret i smörsmeten.
5. Vispa sedan ner ett ägg i taget.
6. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
7. Blanda alla ingredienserna i en gemensam skål.
8. Häll smeten i långpannan.
9. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig när den tas ut från ugnen.
10. Skär browniekakorna ganska små.

Kommentera inlägget här :