

Fisksoppa så god och fylld med smaker som en soppa ska vara serverades i huset idag. Max 30 minuter tar det att göra den och allt fanns som vanligt hemma i skåp, kyl och frys. Ett tips är att använda bröd som blivit torrt och lite tråkigt som krutonger att lägga på soppan. Jag skär bara mitt bröd i tärningar och steker en stund i lite olja så det får färg och blir lite knaprigt.
Ingredienserna på bilden räcker till 3-4 personer men ännu en gång blev det problem att ingenting blev över till lunchen. Soppan var helt enkelt för god så sonen tog dubbla portioner.
Receptet skapades efter hand och blev slutligen så här:
Fisksoppa 3-4 portioner
- 6 dl vatten koktes upp i en vattenkokaren och hälldes sedan i en gryta med 1 grönsaksbuljongtärning.
- 1 gul lök hackades och fick koka upp tillsammans med 2 skivade morötter och 6 små finskurna potatisar.
- ½ chilifrukt finhackades och lades i grytan tillsammans med 2 msk hackad dill och 2 msk smaksatt mjukost.
- Sedan hällde jag i 2 dl vispgrädde (råkade finnas hemma men annan grädde blir lika bra). Allt fick sedan koka under lock i 10 minuter.
- Därefter fyllde jag på med 200 gram skivad torskfilé som fått halvtina så den är lättare att skära. 1 pkt crabsticks skars också ner i soppan. Uppkok igen och när fisken var klar avrundades soppan med 1 dl räkor och kryddades med citronpeppar.
- Soppan hälldes upp i tallriken och brödet lades på toppen tillsammans med en kvist timjan som jag sedan smulade ner efter att bilden tagits.
På min arbetsplats brukar jag sällan äta med eleverna i matplatsen men idag som var första dagen med elever åt jag. Där serverades också soppa. En grön ärtsoppa som var helt ok men den kändes lite tom eftersom det inte fanns något tillbehör förutom bröd. Det märks att ekonomin inte är på topp i kommunen utan man sparar in på godsakerna. Jag ska vara s.k. matvakt på onsdagarna det här läsåret och ska därför bevaka vad som serveras lite extra noga innan jag drar för mycket slutsatser. En bild på maten på en högstadieskola i Lund blir det slutligen här.
