
Det här är en bra produkt att använda när det ska göras såser eller stuvningar.Maizena redning görs av poatis- och majsstärkelse. Den vanliga Maizenan görs annars av majsmjöl. En sås som reds med vetemjöl kan lätt få klumpar av mjöl och man kan inte hälla mjölet direkt i en varm vätska. Maizena å andra sidan kan hällas direkt i en varm vätska utan dessa förargliga klumpar. Till en sås eller stuvning på 4 dl vätska går det åt ungefär 3 msk Maizenaredning. Den finns både som ljus och mörk.
Idag är det lördag och det har varit en dag med innehåll av främst städning men på eftermiddagen satte jag mig ute i solen som då värmde så skönt. Drack en mugg kaffe, åt en god mjuk pepparkaka och började läsa i en ny bok som heter Höstoffer. Brukar ha som mål att varje sommar läsa 10 böcker men det har inte gått så bra de senaste åren därför tänkte jag att min lässommar börjar idag. Här är bok nummer 1.

Redningen jag skrev om i början användes idag till en svampstuvning till middagen och serverades då till köttfärslimpa, diverse rotfrukter och potatis i ugnen. Eftersom jag inte äter kött tog jag extra av groddarna som fanns i kylen. Svampen var ostronskivling. Det är den mest odlade svampen i världen men börjar väl först nu att bli vanlig även i Sverige. Lite mer smak än odlade champinjoner och jag tycker den smakar mer som skogssvamp. Svampen behöver knappt rensas men den grövsta delen av roten skär jag bort innan jag hackar resten. Min svamp får jag från de grönsakslådor som Årstiderna levererar till mig med jämna mellanrum.

Svampstuvning
Ingredienser: 2-3 personer ( Om det blir rester är det perfekt att använda till varma mackor vid ett annat tillfälle.)
2 msk matfett
150 g färsk svamp, gärna ostronskivling
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk maizenaredning
salt, peppar
1/2 dl hackad bladpersilja
Gör så här:
- Finhacka svampen och hacka persiljan.
- Fräs svampen i matfettet tills det inte tränger ut någon vätska från den längre.
- Häll över grädden och koka upp.
- Pudra över redningen. Rör i stuvningen och låt den koka i 1 minut.
- Krydda och tillsätt persiljan.