Kan recept förändra världen - kokboksval del 6

På baksidan av gårdagens kokboksval står det:  "Maten är mänsklighetens största enskilda utmaning för vår planet och oss själva. Inget annat påverkar klimatet lika mycket som framställningen av mat. En inspirerande och viktig bok som verkligen kan hjälpa dig att göra skillnad."
Här har jag placerat boken i vilken författarnas syfte är att sprida kunskaper och uppmuntra till klimatsmarta och hälsosamma val i vardagen. Mat är så mycket mer än bara mat och även sättet vi producerar mat på påverkar människor, miljö och klimatet. Detta står i ett bifogat "brev" när jag fick boken som kund i Postkodlotteriet. Jag skulle själv vilja lägga till att djurhållningen är en viktig sak att ta hänsyn till också vid val av mat. 
Bilden ovan visar en av många plåtar med torkade äpplen som jag gör i dessa tider. I boken skrivs om att torka äpplen i ringar. Jag har gjort en omgång med ringar och flera med bitar som krymper nåt enormt när de torkat. Det är så gott med de torra men lite sega äppelbitarna i frukostmüslin, i bröd eller som snacks. Glasburken där jag lägger mina torkade äpplen rymmer äpplen från sex plåtar och den är nu fylld till hälften. I en mindre burk har jag äppelringar. Den totala mängden brukar räcka tills det är äppelsäsong nästa gång.
10 äpplen som först skalas och skivas med äppelsvarven delas sedan i mindre bitar och läggs på en plåt. Skalen och kärnhusen hamnar i bokashihinken.
Vill jag ha mina äpplen torra extra snabbt kan de torkas i ugnen men det är inte vidare klimatvänligt. Det är bättre att låta plåten stå i rumstemperatur och då tar processen 5-6 dagar. Blanda runt äpplena någon gång per dag så de får en chans att torka på alla sidorna.
Recept nummer 2 
I vår trädgård finns det två blåbärsbuskar varav den ena redan plockats ren från bär. Det var en tidigare sort och busken på bilden som nu dignar med bär behöver mer tid på sig innan vi kan plocka som Mors lilla Olle gjorde i barnvisan. 
När jag igår gjorde blåbärsscones fick det bli av sylt som jag kokade förra året. Ingredienserna plockades fram och det var en hel del nyttigheter. Jag halverade receptet i boken och gjorde fem stycken portionsscones av det.
 
Grova blåbärsscones
en stor eller fem mindre
ugnen 225 grader
 
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
½ dl havregryn
1 msk linfrö
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
25 g margarin
½ dl blåbärssylt
1 dl havremjölk
Blåbärsmuffins med olika sorters hemgjord marmelad smakade så gott. Ett te med smak av äpple, kanel apelsinskal och annat gott passade bra till.
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  • Smula ner margarinet.
  • Blanda i sylten och rör så den fördelas i det torra innan mjölken hälls i.
  • Rör snabbt ihop degen och klicka den sedan på plåten. Platta till lite.
  • Baka mitt i ugnen ca. 15 minuter.
Av de fem sconesen blev en över och smakade lika gott till dagens frukost. Tack vara sylten som fanns i degen behöll det sin saftighet. Det här receptet kommer jag att ha som bas för scones i framtiden och tänker testa med olika sorters smaksätttning.
Kan recept förändra världen?
Ja, det är jag säker på men då måste man våga testa nytt, inte kasta mat, äta mer hemlagat och inte för stora portioner. Äta mer vegetabilier kan också vara något att tänka på. Det behöver inte betyda att köttkonsumtion måste uteslutas men kanske minskas.
Detta håller tre av våra fyra hönor med om och här har de hamnat på bild när de hjälpte mig att fixa i växthuset idag
Lilla My tyckte att hon skulla ha allt hönsgodis för sig själv så hon ställde sig resolut på ena fatet så de andra inte fick något. Inte snällt!
Nu är växthuset städat för den här hösten och det nya planteringsbordet har flyttat in. Jag är nöjd.
Kvällen inleddes sedan med ett glas hemgjort vin blandat med fläder och en mousserande äppeldryck. Livet kan vara härligt, skål!
 
 
 

Taggar: blåbärsscones, torkade äpplen;

Kommentera inlägget här :