Linser och linser

Grynotto med solrosfröbollar och hembakat bröd.
Linser 1
Dagens middag var en kanongod måltid med en variant av risotto. Jag hade köpt hem en påse av Zetas orzomix (matkorn), bestående av olika sorters korn, linser och annat. Vilka det är ser du på påsen som finns på bilden. På Vegomagasinets receptsida hittade jag ett snabblagat recept på en rätt som kallas grynotto. I frysen fanns några solrosfröbollar som värmdes upp. Rivna morötter fanns som det numera oftast gör i vårt kylskåp och brödet bakades i helgen. Allt som klippt och skuret för vår tisdagsmiddag. På 20 minuter var maten fixad och vi kunde äta oss mätta. Vi orkade inte äta upp allt av grynotton, fastän jag halverat receptet. Kan vara bra att tänka på om du också vill testa denna goda maträtt, att den är väldigt generöst tilltagen med sina mått. Här är receptet.
 
 
Idag har jag haft en arbeta- hemifråndag. Jag är nu inne på min fjärde vecka på den nya arbetsplatsen men har ännu inte träffat alla elever som jag ska undervisa. Dock har jag idag fått ordning på alla grupplistor, klassrumsplaceringar och annat samt börjat få kläm på de rutiner som gäller mig. Det är många nya ansikten som ska präntas in och många nya namn som helst ska kombineras med rätt ansikte. Med åldern så tar detta aningen längre tid att få till än vad det gjorde förr, men ska säkert fixa sig. Några av veckans lektioner planerades också idag.
 
 
Linser 2
och
Veckans ris
Nu menar jag inte ris som ska ätas utan något jag är förb....d på.
Jag har sedan många år använt linser men för att vila ögonen bl.a. på kvällstid har jag glasögon som byte. Då jag är närsynt har det fungerat så att mina ögon har en lins för att se på nära håll och en för att se på långt håll. Det är fantastiskt hur bra hjärnan och ögonen klarat av att få det att fungera. Mina glasögon har däremot alltid varit enbart för avståndsseende på båda ögonen. 
För drygt ett år sedan ville jag testa om det gick att göra med glasögon som med linser och köpte därför ett par glasögon enligt detta system. Det visade sig var helt omöjligt att fungera för mig så efter att bara ha testat glasögonen på hemmaplan några gånger blev de liggande i sitt fodral i en låda. 
Ännu ett par nya köptes med bara avståndsseende och det blev bra. Jag har ett tag gått och funderat på de där glasögonen i lådan och i fredags gick jag iväg till min optiker med dem. MIn enda önskan var att få veta vad det skulle kosta mig att byta det ena glaset så glasögonen skulle kunna komma till användning igen. Döm om min förvåning när deras svar blev att sådant sysslade de inte med!!!!!!! De ville inte byta ut något glas åt mig och om jag anlitade någon annan att göra det skulle det vara på egen risk. Där stod jag och förklarade att bågarna var att betrakta som nya, jag skulle själv stå för kostnaden och att det var vansinnigt att kasta ett par användbara bågar i soporna. Jag gav upp och gick därifrån.
Väl hemma kollade jag på företagets websida och fick där veta att de visst kunde byta ut glas mot nya om man så ville. Det där är ju självklart kan man tycka och "förr" gjorde jag det många gånger men då oftast för att glasögon var något som var ganska dyrt. Uppretad som jag var skrev jag på glasögonföretagets Facebooksida om mitt ärende och fick igår ett meddelande därifrån. Lämna dina kontaktuppgifter så ska vi ta kontakt med butiken och lösa det hela, stod det. Det lät ju bra!
----
Idag ringde en person från butiken. De hade blivit ombedda att ta kontakt med mig. En lång utläggning följde om varför de inte ville byta ut glas utan hellre sålde nya kompletta glasögon. Jag svarade att jag endast ville veta vad det skulle kosta mig och att bågarna var som nya och att det är vansinnigt att i dessa upplysta miljötänkartider kasta sådant som inte är förbrukat. Det var som att tala till en vägg. Personen vidhöll att de trots sin information på hemsidan informerade sina anställda att inte låta kunder byta glas av olika skäl och att de helt enkelt inte sysslade med sådant. Till slut tackade jag för mig och lade på luren. (Om jag ska vara ärlig hann jag nog bli liiiite arg dessförinnan.)
----
Den här gången fick kunden inte rätt men de förlorade också samtidigt en tidigare nöjd kund. För att väva ihop min glasögonhistoria med den lektion jag idag har planerat att hålla för en klass i morgon blir jag mycket fundersam. Lektionen handlar om hållbar utveckling. I den lärobok vi använder står det:
 
" Tillsammans kan vi förändra.
Det finns mycket du kan göra för miljön utan större uppoffringar. Till exempel bli medveten om dina konsumtionsval........ Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det enda som krävs är att du försöker. Du har alltid ett val! "
 
Källa: Hem- och Konsumentkunskap, Interskol Förlag AB 2016
 
Taggar: grynotto;

Kommentera inlägget här :