Från en tid till en annan

Det pratas äntligen på EU-nivå om att vi ska få strunta i att ställa om klockan två gånger per år. I somras fanns en möjlighet att få tycka till i den frågan då EU lät alla europamedborgare säga sitt. Så gjorde jag och knappade in mig på den då tillgängliga länken. Där blev min åsikt att skrota de jobbiga ändringarna i fortsättningen och behålla det som är normaltid, alltså vintertid. Sedan är det faktiskt bara upp till varje person att göra som vi gjorde "förr" och utnyttja ljusa tider eller mörka tider efter egen önskan och förmåga. Svårare är det inte.
4,6 miljoner människor svarade på enkäten om sommartid/vintertid och 80 % önskar att få skrota tidsomställningarna. 
Här är lite mer information i frågan.
    
 
Det här med att ändra tider skedde i ett lite större format 1753 i Sverige. Då försvann 11 dagar i februari. 
Vi hade fram till 1 mars haft den julianska  tidräkningen  som infördes av Julius Caesar år 46 fvt. Men på 1500-talet då Greogorius XIII var påve tillkom en ny kalender som spred sig till land efter land. Denna kalender kallades den gregorianska. I Sverige har man mest kallat de olika kalendrarna för den gamla stilen och den nya stilen. I vart fall innebar det att februari 1753 endast innehöll 17 dagar och efter det blev det den 1 mars. Allt för att kalendrarna skulle kunna sammanfogas.
Det där med större tidsomställningar är bra att känna till när det ska släktforskas då 13 borttrollade dagar påverkar hur gammal man var. 
Läs gärna mer här.
 
I väntan på årets vintertidsomställning är det bara att konstatera att hösten nu fått grepp om vårt land. På vissa håll är det frost på nätterna även om dagarna kan kännas behagliga. Det är dags att samla ihop trädgårdsmöbler, medelhavsväxter och annat som inte mår bra av den vinter som är på ingående. Ljus, filtar och annat ska plockas fram, garderoben ses över och annat som krävs för att göra den mörka tiden så bra som möjligt.
 
Den här synen mötte mig en morgon när jag väntade på bussen och nog är höstens färger på växtlighet och himmel vackra. Samma färger finns på en härlig ansiktsmask jag fick i present i somras av yngsta sonen. En mask som utstrålar magi och spänning från andra sidan av jordklotet.
  (null)

 

Kommentera inlägget här :