Var snäll mot miljön - minska matsvinnet

I dagens Sydsvenska Dagbladet fanns en artikel med rubriken Minskat svinn - maxad smak. Det var en hel massa tips inför sommarens bufféfester och sådant. Förutom en hel del goda recept gavs även tips på hur mycket mat och dryck som är lämpligt att räkna med till en fest med många gäster. 
Sådant sysslade jag med en hel del under min restaurangtid på -90-talet och jag har fortfarande användning av det i mitt yrkesutövande eller på hemmaplan också för den delen.
Närmast är om två dagar, då niondeklassen som jag är mentor för ska bjuda sina familjer på en kvällsbuffé, för att på så sätt samla in pengar till en klassutflykt innan de slutar grundskolan. Det rör sig om cirka 70 personer och eleverna har redan bakat focaccia, men resten av maten tillagas på måndag eftermiddag. Det ska bjudas på pastasallad, tabbouleh, köttbullar, falafel, champinjon/fetaostfyllda paprikor, minipizzor, sallad och såser plus det redan bakade brödet. Efteråt blir det chokladkaka och grädde. Låter det bra?
Jag gissar att det blir uppskattat av familjemedlemmarna men det återstår massor av jobb och som ansvarig lärare gäller det att med fast hand lotsa alla till en succé.
Sedan får vi hoppas att maten räcker men inte heller ger något matsvinn.
 Min chokladkaka med hallon i är färdig och pudras lämpligen med lite florsocker innan serveringen.
Provbakning
Igår var det fredag och då det var en klämdag som gav mig ledigt från jobbet passade jag på att prova fram ett recept till elevernas fest. En chokladkaka med hallon i som det är lätt att baka mycket av blev det. Kanske även att äta mycket av?

Chokladkaka med hallon 

250 g smält smör
2 dl kakao
4 ägg
4 dl strösocker
½ tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

2 dl frysta hallon

1.    Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 20x30 cm.

2.    Smält smöret och rör ner kakaon.

3.    Vispa ihop ägg och socker. Rör ner kakaoblandningen, vaniljpulver och mjölet blandat med bakpulver.

4.    Tillsätt de frysta hallonen.

5.    Bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

6.    Låt svalna och skär sedan kakan i rutor.

----------
Frukostrester
Ser du det vita runt min tomatplanta? Det är söndersmulat äggskal från helgfrukostens ägg. Istället för att kasta skalet i soporna ger det nu plantan ett extra tillskott med kalk och dessutom lär sniglar inte gilla skalen. Å sådana vill jag inte ha. 
---------
2:a sortering
En grönsakskasse innehållande 4 kg 2:a sorteringsprodukter fick jag hem med matleveransen igår. Detta till en kostnad av 70 kronor. Det var hur fina grönsaker som helst och det vore synd och skam om de hade kasserats. 
rödbetor
blomkål
champinjoner
morötter
sparris
lök
citron
zucchini
romansallad
isbergssallad
och 
tomater
 
Med uttgångspunkt från grönsakerna funderades en veckas middagar ut och därmed hoppas jag göra både odlaren, miljön men även vår hälsa rättvisa så ingenting har odlats i onödan.
Pasta primavera
Dagens middag innehöll sparris, lök och citron men även tomater från grönsakskassen. Det var en snabb rätt som bestod av kokt pasta och en sås som blandades ihop. Såsen bestod av fräst lök, sparrisbitar spenatblad, en förpackning havregrädde, citronsaft, chiliflakes, salt och peppar. Vid serveringen tillsattes rivet cirtronskal och hackad mandel.
Övriga rätter som står på tur kommer här och inom parentes finns kassens representanter. Inget svinn här i huset.
 
Blomkålslåda med stekt potatis och vegokorv (blomkål och morötter)
Zucchinibollar med dill, tabbouleh (zucchini, lök, tomat, citron)
Rödbetssoppa med sparrisflarn (rödbetor, champinjoner, citron och sparris)
Kikärtsburgare, grovt bröd (morot, sallad och tomat)
 
Recepten kommer efter hand under veckan.
 
I morgon är det söndag och då har jag tänkt testa scrambled tofu  med grönsaker till och det sägs vara gott men om vi gillar det återstår att se. Kanske blir det ett nytt favoritrecept!
Det finns även planer på att baka engelska scones till kvällen och servera dem med nykokt rabarbersylt. Rabarberna är ju som bäst nu i början av säsongen och de stånd som vi har i en odlinslåda försörjer lätt oss två här i hushållet. 
 
 
 
 


Taggar: chokladkaka med hallon;

Kommentera inlägget här :