M som i middagar

Gjorde veckans matsedel igår för att underlätta i vardagen. Bättre att lägga lite extra tid på detta vid ett tillfälle i veckan än att behöva fundera ut måltiderna varje dag. Så är det bara - tid är pengar. Speciellt då jag upplever mig som väldigt stressad för tillfället är detta ett bra sätt att "köpa tid". Varubeställningen sändes också iväg så på onsdag får vi påfyllning i förråden. Det är så lyxigt att handla utan att behöva lämna hemmet.
Att planera sin tid och arbete är också något jag vill förmedla till mina elever. Det gäller studieteknik, framförhållning med oika sorters uppgifter men även när de har praktiskt arbete i hemkunskapen. Träning i att veta hur lång tid det tar att göra olika moment som att koka potatis är ett exempel. Det tar 20-30 minuter att koka hela potatis, men om de delas i mindre bitar kan tiden halveras. Läggs de i kokande vatten sparas ytterligare tid. Sådana små knep kan hjälpa dem i deras framtida vardag med matlagning. Om de kommer att laga mat själva återstår dock att se då det numera sker en hel del förändringar på den fronten. Jag hoppas förstås att de flesta tycker att hemlagat och egenlagat vinner i längden.
 
Middagar vecka 12, 2018

Söndag:
 Kikärtsbiffar, linsotto och kikärtsmajonnäs
Måndag: Grönsakssås i kokosmjölk med spagetti
Tisdag: Grön ärtsoppa med krutonger. Amerikanska pannkakor
Onsdag: Wrap med curryfyllning
Torsdag: Engelsk frukost i en kvällsvariant
Fredag: Vegansk lasagne
Lördag: Arrabbiatagryta med hackade valnötter, surdegsbröd
 
Söndag
En förpackning linsotto blev snabbt tillagad i det som är min favoritgryta, en järngryta av woktyp. Först frästes grynen som är kompletta med kryddor och sedan kokades de i vatten. Det krävde minimalt med arbete och blev mycket smakrikt.
Till linsotton serverade jag kikärtsbiffar och av spadet som ärterna låg i gjordes en dillmajonnäs. Ica har ett bra recept på majonnäsen som jag använde och utöver det tillsatte jag klippt dill i som smaksättning. Allt kikärtsspad användes inte utan resten sparades till tisdagens pannkakor. 
Mina kikärtsbiffar
6-8 st.
1 förp. 400 g kikärter, kokta
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
 1 tsk senap
 1 tsk oregano
1 tsk majsstärlelse
salt
peppar
 
Skölj kikärterna men spara först spadet om du vill använda det.
Mixa alla ingredienserna och gör biffar av smeten.
Stek biffarna i rapsolja.
Måndag
Det blev en portion över från gårdagens linsotto. Den hamnade i dagens grönsakssås. En sådan sås gör jag oftast enligt receptet "man tager vad man haver". Dagens ingredienser syns på bilden nedan. Det räckte till ca. fyra portioner. Svartkål, aubergine, paprika, lök, vitlök, ajvar, kokosmjölk, krossade tomater, salt och peppar + gårdagens rest. Veganskt för vår del men gillar man annat så är det upp till var och en. Annars kan det vara en tanke att ha en köttfri måndag.