Vårt dagliga bröd.......och vatten

Det är kris nu, markerna är torra och vattenförråden tömda, bevattningsförbud råder. Igår var det en pressträff med representanter från regeringen, jordbruksverket och LRF. Det sas att:"Även om det skulle komma regn nu så skulle det inte hjälpa" och "för varje dag utan regn blir situationen allt mer akut". Det talades om bönder som behöver stöd och regelverk som behöver lättas. Nu testas Sveriges krisberedskap. Läs mer här
 
 
I Malmö råder sedan en ganska lång tid bevattningsförbud som jag hoppas respekteras av alla. Vår gräsmatta är gul och torr numera och liknar mer en sådan där dörrmatta av jute eller tagel. Men så får det vara. Blommor och buskar har gett upp och endast en del har förmågan att ta för sig då deras rötter kommer längre ner. Våra hallonbuskar har gett två hallon och hälften av buskarna är totalt intorkade men kanske kommer de åter något annat år. Det är kris nu.
 
Inne i köket har jag en hink stående i diskhon. Vi försöker använda minimalt med vatten och allt samlas upp i hinken som sedan bärs ut och vattnet hamnar i växthuset och på sådant i trädgården som jag prioriterar.
Dagens veganska lunch.
Potatis, blomkålsstuvning (havremjölk) och sojabullar med riven squash och persilja.
Idag kokade jag potatis och blomkål till lunchen. Kokvattnet sparades för att senare hamna i brödbaket. Varje droppe vatten gör skillnad.
 
 
Jag bakade samma sorts knäckebröd som innan midsommar. 20 kakor blev det precis som då. Här är receptet.
Det visade sig bli så omtyckt och åtgången blev större än jag räknat med. Men nu finns det nytt att knapra på.
Lite tekakor med Ölandsvete och surdeg bakade jag också idag. Både knäcke och tekakor har alltså det nyttiga kokvattnet som vätska. Allt för hälsan och miljön.
 
Svarta vinbärsbuskarna har levererat en hel del även om inte hallonen gjort det. Jag har nu fått ihop 4 liter och har minst lika mycket kvar på våra båda buskar. Idag hade jag sällskap av ett gäng humlor som gästade lavendelbusken intill vinbären. Insekterna har det inte heller lätt när det är torka.
 
Vet ni vad?
Vid 17.00-tiden började det regna i Malmö. Det har kommit hela 2 välkomna mm nu. Inte mycket, men som sagt varje droppe räknas.