Tåg och körsbär

Tog tåget
I tisdags tog jag snabbtåget från Malmö till Nässjö. Inte höghastighetståget, för det finns inte än, om det ens någonsin kommer att byggas. Att åka tåg, läsa lite, smutta på lite dricka, växla några ord med andra resenärer eller bara titta ut på omgivningen utanför fönstret är rogivande. Klart att det är stor skillnad om jag skulle åka till jobbet och känner mig stressad. SJ är ju trots allt inte kända för att hålla tidtabellen. 
Jag anlände endast fem minuter försenad till den historiska knutpunkten Nässjö. Staden där jag föddes och bodde tills jag var åtta år. Staden där inte bara min egen familj bodde utan även farmor, fastrar, farbröder och kära kusiner. Staden där jag kände trygghet men som så småningom lämnades för nya äventyr.
Resan började i Malmö klockan 08.04.
 
Ankomst Nässjö station
Där på andra sidan spåren syns en vit industribyggnad. För många år sedan var där några bostadskvarter kring Fabriksgatan. Jag bodde på nummer 6 i ett flerfamiljshus med utedass, endast kallt vatten i köket och vedspis. Men som barn bryr man sig inte om sådant så länge motsatsen inte är vanlig. Dessutom bodde ju den stora tryggheten farmor på nummer 8.
 
I tisdags hade även min bror S. rest till Nässjö då vi senare under dagen skulle på en släktings begravning. Men med några timmars marginal åkte vi runt med bil och tittade på platser där vi bott, lekplatser där det lekts, vägar där vi cyklat och annat som minnena drog fram. En riktig nostalgitripp alltså!
Vi stannade till på Hembygdsgatan 18 dit familjen flyttade 1962. Huset var helt nybyggt och flera hus på gården var under byggnation. Jag hade precis börjat i första klass och skolan fanns på andra sidan gatan. Att se området igen kändes lite konstigt. Det noterades att där var skräpigt och mina jämförande tankar gick mot en del kända liknande områden i Malmö. Det var ändå glädjande att uppfräschningen hade påbörjats på vissa håll. Vår lägenhet var till höger om ingången strax ovanför källarplanet.
 
Efter begavningen och minnesstunden efter faster Maggie som var gift med pappas yngre bror var det tåget söderut igen. Min bror reste på sitt håll och jag på mitt, den här gången med ett mindre tåg som följer rälsen mot Halmstad. Jag steg av i Värnamo.
 
I de djupa barrskogarna
Min dotter med familj bor i Värnamo och dit hade nu min kära sambo T. kommit. Barnbarnen sov när vi kom men på morgonen var det härligt med kramar från dem. Vi åt frukost på altanen tillsammans och det var som på bästa hotellet.
Hela onsdagen var sedan en minnesresa för mig då vi åkte till gamla miljöer från min barndom. Där jag bott och gått i skolan i Skillingaryd, cyklat till badet i Vaggeryd och tillbringat härlig sommartid i Stengårdshult. Det var en otroligt varm dag men vi stressade inte och hade vattenflaskan i beredskap. Varmt vatten är för övrigt inte gott.
En del bilder togs som jag kan använda i min släktforskning men framförallt var det kul att återse och känna miljöerna från förr igen.
Hjortsjön
Hjortsjön som syns ligger vid Vaggeryd och där fanns förr som nu en fin badplats. Inte så långt från sjön passerar gamla E4 som alltid var hårt trafikerad med lastbilar och även militära fordon som skulle till och från Skillingaryds militärområde. Vägen mellan Skillingaryd och Hjortsjöns badplats är 1 mil och att nu som vuxen åka sträckan och sedan reflektera över följand var lite konstigt: Mamma hade inget körkort på den tiden i början av 60-talet och när pappa jobbade och vi barn ville bada cyklade vi själva utmed E4 för att göra det. Ingen curling på den tiden. 
Jag var runt 9 år och mina bröder 8 och 5 år. Vi stack iväg efter frukosten och hade med oss glasflaskor med saft, prickigkorvmackor och mammas hembakade goda bullar. Ibland även några Mariekex. En filt som rullades ihop på pakethållaren och så trampade vi iväg. Någon gång hoppade en kedja eller annat gick galet, men vi ville så gärna bada. Lillebror på 6 år kunde inte ens simma och mobiltelefoner, vad var det? 
 
Fortsättning följer i nästa inlägg.
 
Körsbärssylt
 Av körsbären som plockades här i förra veckan kokade jag den godaste körsbärssylt som kan tänkas. I receptet jag hittade står det att den är beroendeframkallande och det stämmer verkligen. Har du körsbär så är det bara att börja kärna ur och koka.
Körsbärssylt med vanilj
2 små burkar
 
1/2 kg körsbär
2 dl syltsocker (innehåller pektin som ger rätt konsistens)
1 tsk vaniljsocker
2 msk saft från apelsin
  1. Skölj och kärna ur körsbären.
  2. Lägg alla ingredienserna i en gryta.
  3. Koka upp och låt det småkoka i 4 minuter.
  4. Skumma sylten väl och häll den sedan på väl rengjorda burkar.