Minnen när potatisen skalas

Tog med mig skaljobbet ut i trädgården. Potatis och palsternacka skalades och delades i mindre bitar. De skulle senare bli kokta och förvandlas till ett sommarmos. När jag satt där i ett hörn av trädgården kom minnen från förr swishande genom huvudet. Det här sättet att skala potatis gjorde min farmor och hennes mor när jag besökte dem i en liten stuga i mörkaste Småland. Mina minnen är från sent 1950-tal och tidigt 1960-tal.  I stugan bodde Gustav som var en morbror till min farmor. Hans syster Wilhelmina bodde långa tider hos honom och farmor passade då på att hälsa på dem. Att som liten flicka få följa med farmor ut på landet och vara där med henne och någon kusin till mig, som också fick följa med har gett många minnen. Ett är alltså potatisskalningen, ett annat varubilen som stannade på grusvägen som gick förbi huset. Där fick vi varsin klubba i den spännande bilen med alla sina varor. Farmor hade inget körkort utan pappa körde oss till stugan från Nässjö där vi bodde och sedan kom han och hämtade oss några veckor senare. 
Jag kommer ihåg hängmattan där vi låg och tittade i gamla tidningar, bondgården dit vi gick för att hämta varm mjölk i en rostfri kruka. Brunnen ute i skogen där vattnet hämtades och inte att förglömma utedasset eller de stora myggen som fanns runt stugan. Härliga upplevelser då och minnen för livet.
Här kikar min farmor fram bakom en vinbärsbuske där ute på landet.
Det var på den tiden när alla bilder var svartvita.
 Mina potatisar och palsternackorna var nu skalade. Skräpet hamnade i den bruna återvinningspåsen och vattnet hälldes över någon torr planta i trädgården. Jag återvände till köket och lagade vår middag.
Rotfruktsmos, coleslaw och pankopanerad tofu  som stekts i olja.
Lite limesaft pressades över innan det var dags att äta. 
Gott!
 
PS
Platsen på landet var Tunabo som ligger inte så långt från Stengårdshult i Småland. Stugan bestod av ett rum och kök plus en vind där vi sov på madrasser som låg på golvet.