Mandelkubbar

En kaka som funnits med i hela mitt liv är mandelkubbar. Mamma brukade köpa sådana och då oftast på sommaren. De torra, smuliga kubbarna som har en så god bittermandelsmak bakade hon aldrig själv och jag kan inte komma ihåg att jag någonsin har ätit sådana "hembakade". Jag har då och då köpt mandelkubbar och njutit av den goda smaken och minnena. Länge har jag tänkt att det vore kul att baka själv men det har stannat vid tanken. Så idag skred jag till handling. 
Olika recept kollades upp och då de innehöll smör, ägg, mjölk och lite till valde jag veganska alternativ som mjölkfritt smör, havremjölk och no egg. 
Veganska mandelkubbar
 Resultatet var hellyckat och efter provsmakning till eftermiddagskaffet har resten av kubbarna hamnat i en egen plåtburk. Visst är de fina?
 
Så här gjorde jag mina mandelkubbar.
Ingredienser till 20 mandelkubbar
125 g mjölkfritt smör
1,5 dl havremjölk
2 tsk no egg + 2 msk vatten
5 droppar bittermandelolja
1,5 dl strösocker
7 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk bakpulver
pärlsocker
Här har no egg blandats med vatten.
 
 
Ugnen sattes på 225º
  1. Smöret smältes i en kastrull. Den använde jag sedan att blanda degen i.
  2. När smöret smält tog jag bort kastrullen från plattan och hällde i mjölken.
  3. Sedan tillsattes no egg, bittermandelolja och strösocker.
  4. Sedan tog jag hälften av vetemjölet och blandade med bakpulver och hjorthornssalt. 
  5. Resten av mjölet blandades ner i degen i omgångar.
  6. Degen som nu var aningen kladdig togs upp på ett mjölat bord ochrullades ut till en rulle.
  7. Rullen delades i 20 bitar som var ca 2 cm breda. Den ena snittytan doppades i pärlsocker innan bitarna hamnade på plåtar.
 
Gräddningen tog ca. 12 minuter per plåt och ut kom mina goda veganska mandelkubbar.