Måndagspasta

En av svenskarnas vardagsfavoriter på middagsbordet är spagetti med köttfärssås. Pasta går väldigt snabbt att koka och såsen som ska serveras till görs nästan lika fort. Makaroner har funnits i Sverige länge men spagettin och alla andra sorters pasta som finns började säljas först under 1950-talet och framåt. Mamma serverade aldrig oss barn den numera välbekanta maträtten och i skolmatssammanhang fick vi köttfärssåsen tillsammans med kokt ris. När jag på 70-talet fick ett eget hushåll blev spagetti och köttfärssås något som ganska ofta stod på bordet. Idag och andra dagar sedan mycket länge är det inget kött i såsen som serveras i vårt hus men det finns många andra goda såser och tillbehör som passar till pastan.
Idag gjorde jag en vegansk pastamåltid där såsen innehöll morötter, röda linser och annat gott. Riven veganost på toppen blev det också.
Linssås till pasta
4 port.
 
1 msk olja
1 gul hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 fint tärnade morötter
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
3 dl vatten
1 dl röda torkade linser
2 nävar spenatblad eller annat grönt
salt
peppar
oregano
  1. Fräs lök, vitlök och morötter i oljan.
  2. Rör i tomatpuré, krossade tomater och vatten. Koka upp.
  3. Tillsätt linser och koka i 10 minuter.
  4. Mot slutet av koktiden läggs gröna blad av något slag i såsen.
  5. Krydda!
 
 
 
Morgondagens middag blir en quornrätt i ugnen som ska serveras med mathavre. 
Taggar: Linssås;

Kommentera inlägget här :