Valet närmar sig

Om en knapp månad är det val i Sverige och för att lägga min röst på bästa parti och sida är det inte fel att se en och annan partiledardebatt, läsa olika artiklar och lyssna in vad som är bra eller dåligt. Se, lyssna, diskutera och dra egna slutsatser innan dagen VAL äger rum är ett måste anser jag om den demokratiska rättigheten att rösta ska bli bra. Visst kan politik stundtals tyckas tråkig men som medborgare i "landet brunsås" som det lite humoristiskt kallas ibland vill jag ändå veta vad som erbjuds. Om de där politikerna ändå kunde sluta smutskasta varandra och istället helt ärligt berätta vad de vill göra och hur.
Dagens middag
Mitt matval för dagen blev en blandning av gammal husmanskost och modern vegankost. Ett sätt att tänka klimatsmart men ändå behålla smaker och den bekanta känslan på tallriken. Kokt potatis, rivna morötter, vegansk "kålpudding" på spisen och till det rårörda lingon. Hyfsat snabblagad mat med genvägar som inte gör avkall på kvalitet.
 
  • Potatisen får behålla skalet på och delas i klyftor innan kokningen. På så sätt mer än halveras koktiden. Värms dessutom vattnet i en vattenkokare eller på en snabb spis ;) minskas koktiden ytterligare.
  • Moroten som skulle rivas skalades inte heller. Varför skala bort en massa fibrer?
  • Rårörda lingon är snabbt och lätt göra. Frysta lingon tinas lite och rörs ev. med lite sött av något slag. Vitaminrikt, fiberrikt och väldigt gott.
  • Kålpuddingen gjorde jag i en stekgryta på spisen och använde veggofärs som proteinkälla.
Vegansk kålpudding
1 liter hackad vitkål
ev. någon annan grönsak som squash
2 msk olja
4 dl veggofärs
1 tsk salt
svartpeppar eller kryddpeppar
1 msk mörk sirap
3 dl vatten
 
  1. Bryn vitkålen i olja och tillsätt färsen efter en stund och låt allt få färg.
  2. Krydda och rör om.
  3. Häll på vatten och packa ihop puddingen med en sked.
  4. Lägg på ett lock och låt allt koka i 15 minuter.
 
I morgon bjuds det på potatis- och broccolisoppa med toast.
 
 
 
Taggar: vegansk kålpudding;

Kommentera inlägget här :