Valet är ditt

Valet är ditt om du väljer kött eller annat alternativ i din mat, grönsaker eller inte eller vilka grönsaker du vill ha. Om du gillar den eller den kryddan, om du vill dricka vin eller vatten till maten en vardagskväll. Valet är ditt om du själv vill laga maten, köpa hem halvfabrikat eller sätta dig vid ett färdigdukat bord. Valet är ditt och valen kan vara många.
Val vad gäller mat har mina elever ägnat sig åt under en tid och de har då fått tänka extra på näring, miljö och ekonomi. Två klasser visade igår upp vad de valt och tillagade det. En person lagade en laxrätt och en annan kycklinggryta medan resten av dem hade valt vegetariska rätter. Det behöver inte betyda att de alltid är "ickeköttätare" men vid ett bedömningstillfälle som det på hemkunskapen igår valde de rätter som:
Tomat- och morotslasagne
Pannkakspaket med svamp- och spenatfyllning
Vårrullar med nudelsallad
Igår var det alltså årskurs nio och idag årskurs åtta men i dagens grupper fick alla göra samma sorts mat och den gick verkligen hem. Det var en pastagratäng med broccoli, fetaost och en purjolökssås. Många moment, redskap och metoder att ha koll på för kockarna. De arbetade i grupper om tre personer där en av dem var en observatör och protokollförde hur de andra två arbetade. Uppskattat var det då det påminner lite om matlagningstävlingar som de alla sett på Tv. Det gäller att göra skoluppgifterna så lustfyllda som möjligt. :)
 
Valet var mitt
Utgångspunkten för middagen på hemmaplan idag var vegofärs, aubergine, lök, paprika, oatlygrädde, basilika och olika kryddor. Det blev en färssås där det förutom råvarorna på bilden tillkom lite tomatpuré, gurkmeja, chilipeppar, paprikapulver och vatten samt tagliatelle. 
Anledningen till mina val var och är att sätta näringen, miljön, variationen och självklart smaken i centrum.
 
Å, vet ni vad....
ett glas "köpevin" blev det också!
Veganskt.