Regn och mystiska bär

Idag var det dags att hämta barnbarn på dagis igen. Vilken tur jag/vi hade när regnet som öst ner över Malmö i några timmar upphörde strax innan vi skulle gå vår promenad från dagiset hem till mig. Som alla vet så finns det inget dåligt väder utan bara dåliga kläder så jag var förberedd på att ta på mig stövlar och regnkappa men behövde alltså inte det. Flickorna däremot var stövelförsedda och det är ju tur när det är roligare att gå mitt i en vattenpöl och inte runt den.
Dagens promenadiakttagelser var att i ett träd fanns det tre runda klot som gungade fram och åter. Det var tvunget att kollas in. Vi gissade först på fåglar, sedan på ballonger men enades till slut om att det var blåbär. Det vet väl alla att de växer i höga träd på hösten. Eller har ni missat det? Bildbevis finns här.
Sedan försvann flickorna en i taget och det konstiga var att det samtidgt dök upp rosa eller blå stövlar vid stolparna till gatlyktorna. Mycket konstigt!
Ja så där håller vi på under promenaderna och det är skönt att inte stressa utan ha kul på den humornivå som barn i förskoleåldern kan ha. När vi kom hem var det dags för promenadmorötter att tugga på. Sådant är smaskigt! 
Efter att småttingarna lämnat oss för den här gången var det dags för mat. Något som är gott så här under den mörkare årstiden är hemlagat potatismos, gärna med lite andra rotsaker i också. Så det fick det bli och mos går snabbt att fixa om potatisen delas i små bitar när de ska kokas. Tillbehören idag var pankopanerade tofuskivor som stektes i olja, en filbaserad kall dillsås och knapriga morötter. 
 
Vet du vad pankopanering är?
Det är en sorts ströbröd med asiatiskt ursprung. Till skillnad från det ströbröd vi oftast är vana vid är panko i flingform istället för smulor. Det släpper ifrån sig fettet efter stekning eller fritering och blir därför krispigare. Vanligt ströbröd har oftast en tendens att bli blött och kladdigt.
Fettmonster
Fritering är ingenting jag ägnar mig åt och kan därför svära mig fri från att bidraga till de stora fettmonster som många samhällen har problem med. En anledning till detta problem tros vara att en hel del fett spolas ut i avloppet och sedan fastnar annat som inte heller ska vara i avloppet i fettet och så småningom bildas en propp som täpper till i avloppsrören.
I London lyckades man för bara någon vecka sedan få bort ett fettmonster som fastnat i ett kloaksystem i östra stadsdelarna. Det vägde 130 ton och krävde många maskiners och personers styrka innan det avlägsnats. Liknande problem finns alltså i alla samhällen. Vad ska man då göra med matfett eller oljor som ska kastas efter matlagning. Jo så här enligt en ny artikel i tidningen Ny Teknik:
 
 
Fett och olja. Fast och flytande fett stelnar det i rören. Varmt vatten hjälper bara tillfälligt. Förr eller senare stelnar det igen. Häll i stället fettet i genomskinlig flaska som du sedan kastar i restavfall eller tar med till återvinningscentralen. Kom ihåg att fettet måste svalna innan du häller det i flaskan.
Fettmonster i London. Bild från SVT.
Taggar: panko;

Kommentera inlägget här :