Konsten att inte dö

 
Quinquina eller kinaträdet som vi kallar det, har bark som innehåller ämnet kinin. Detta är en ingrediens i tonic och som många säkert vet hamnar den drycken gärna i glas med gin. Under den brittiska kolonialtiden under senare hälften av 1800-talet och fram till runt 1915 befann sig många britter i Afrika. Där fanns också malariamyggor som kunde ge en dödlig feber. Upptäckten att tonic hade läkande egenskaper spred sig bland britterna som så småningom även blandade sin tonic med gin. Anledningen var förmodligen att den ursprungliga tonicen var betydligt mera bitter i smaken än den nutida är. 
I fredags tog vi varsitt glas GT, inte för att vi hade feber utan för att det var gott! Smakade gott gjorde även de linschips som köpts som tilltugg. De innehåller betydligt bättre näring som mindre fett och mera protein än det gör i vanliga potatischips. Det är ändå inget som jag skulle räkna som nyttigt på något sätt men ett bättre alternativ om man någon gång vill ha snacks. Påsen som köptes innehöll 110 gram och det räckte till oss två till två tillfällen. Alltså en liten skål vardera per tillfälle. Måttlighet är bäst!
Betydligt nyttigare var brödet vi köpte på lördagen. Ett grovt, saftigt mörkt och gott bröd med bara 16 % kolhydrater. Det var ett bröd jag gärna köper igen. Bageriet som gör det heter Sjöstrands & Erics. Inköpet gjordes i Coops butik i Burlöv. 
Annat gott och näringsrikt som stått på bordet den här helgen är de små skålarna med bananyogoat. Alltså havreyoghurt med mixade bananer och valnötter samt nässeltopping i. Lite extra nässeltopping som dekoration blev det också. Så otroligt gott det var till frukostarna!
Som sällskap till vår lördagsfrukost tittades på ett nytt avsnitt av Vegopodden. Det var en överläkare i onkologi, David Stenholtz som intervjuades. I programmet pratades det om vad en växtbaserad kost kan göra för välfärdssjukdomar som diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Mycket intressant var det och flera boktips samt filmtips gavs. Ett boktips var den bok som vi köpte senare under dagen. I den går att läsa om maten som enligt vetenskapen ska ha de största hälsofördelarna och hur du kan tillaga dem för att få ut maximalt med näring och dra fördel av deras läkande egenskaper. Vill du titta på Vegopoddens avsnitt finns det här nedan.
 
 

Taggar: Konsten att inte dö;

Kommentarer :

#1: emelie jonasson

har aldrig ätit nässelsoppan med å andra sidan är nässlor väldigt gott i knäckebröd :D

Svar: Testa nässelsoppa om du får möjligheten. Det är gott!
Skrivis

skriven

Kommentera inlägget här :