Läkning pågår

Solen skiner, dagarna är sensommar/höstvarma och jag tar det lugnt. Ska alltså inte klaga utan passar på att läsa böcker som legat på hög, plockar lite med växter och äter värktabletter när det behövs. Kroppen får göra grovjobbet. I natt sov jag hela natten för första gången sedan min operation utfördes och det kändes väldigt skönt. Men när jag vaknade var det med snabba steg mot toaletten. Det är ju ett av de praktiska problemen efter en "nedre regionsoperation".
Frukosten idag åt vi på trappan utanför ytterdörren och då fick även Tindra, vår innekatt vara med. Hon gick omkring, tittade ut genom räcket och verkade fundera på vilken konstig värld som fanns därute. Några gånger fick hon motas bort då hon blev lite övermodig. Men efter ett tag därute fick hon gå in igen och det verkar som att för henne är inne bäst.
En annan som är inne mycket just nu är min mamma som bor drygt 20 mil härifrån. Hon befinner sig nu på sjukhus med en psykos som bröt ut för drygt två veckor sedan. Jag och mina syskon fick veta att hon under jobbiga omständigheter hamnat i en situation hon inte längre bemästrade själv. Vi åkte hem till henne där hon bor och sköter sig själv dock med visst hemhjälpsstöd. Vi möttes av en mamma som vi inte riktigt kände igen och valde då att ta henne till sjukhuset. Efter många jobbiga timmar med undersökningar, samtal och sådant fick hon stanna kvar där. Allt gick så fort och för oss moderna människor är det svårt att hantera den här sortens situationer. Samtidigt som den egna familjen, jobbet och annat ska fungera stannar livet liksom upp och funderingarna kommer på vad som är viktigt. 
Just nu är min/vår älskade mamma viktigast, att hon får hjälp och att hon får känna sig trygg. Vi syskon med familjer hjälps åt med praktiska ting, besök och stöttning, för blod är trots allt tjockare än vatten. 
 
 
Till vår fika här idag har jag bakat en kaka som mamma bakat många gånger. Hon kallar den för moccrutor men en del säger kärleksmums, andra snoddas men oavsett namn är kakan god. Det här recptet är hämtat på Tastelines sida. och så här ser det ut.

Moccarutor

Kakan

  • 150 gram smör, eller margarin
  • 2 st ägg
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1.5 dl mjölk, eller vatten
  • 4.5 dl vetemjöl

Glasyren

  • 75 gram margarin
  • msk kaffe
  • msk kakao
  • dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Garneringen

  • 1.5 dl kokosflingor
Gör så här
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
3. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. 
4. Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en sked.
5. Bred ut smeten i en form ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.
7. Gör glasyren. Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.
8. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.
9. Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar. 
Taggar: moccarutor;

Kommentera inlägget här :