Skuldfri.....

Har idag betalt livets sista studielånsavi. Jag är skuldfri efter en massa år. 1978 blev jag färdig med min lärarexamen och två år senare påbörjade jag återbetalningen av det lån/studiebidag jag fått under mina tre studieår. Under årens lopp har jag haft några små uppehåll med betalningen. Det var när barnen var små och min inkomst inte var mer än föräldrapenning. Jo minsann, uppskov gick bra att få men samtidigt ökade skulden med räntorna. Något jag bestämt mig för är att aldrig göra är att räkna ut vad det där lånet kostat mig. Förmodligen många gånger mer än vad jag lånade. Bra affär? Inte för mig iaf, men nu kvittar det då jag bara kan skörda frukten av min utbildning. För så är det väl för en lärare? :)
 
Gröt till frukosten
Ofta tänker jag att det vore gott med grötfrukost men för det mesta stannar det vid tanken. Men idag blev det av med en god gröt med olika sorters gryn i. En klick lingonsylt på toppen för min del medan T. valde att lägga en smörklick i sin gröt. Smaken är olika men båda gillade vad vi åt. Min vana trogen kokade jag någon portion extra som sedan blev till grova grötbullar. Jag fick nämligen lust att baka idag. Så nu är frysen rustad för adventstiderna. Förutom frukostbullarna bakade jag en långpanna med saffransvetebröd där små hål fylldes med en god kräm. Receptet kommer från tidningen VEGO. Jag använde mandelmjölk i degen och penslade också med det. Kul att testa och det blev lyckat. Länkar till brödet sist i inlägget.
 
Kakan ovan finns i tidningen Buffès senaste nummer. Det är en glutenfri mandel- och saffranskaka. Mycket saftig och god. Istället för vetemjöl användes polenta som inte innehåller gluten då det tillverkas av torkad mald majs. Kakan kändes lite lyxig och påminner om en engelsk fruktkaka. Det finns mandelmassa, russin, mandel och hackad choklad i den. Ingen vardagskaka alltså.
Vardagskakor blir istället de här pepparkasmuffinsen med lingonsylt i. Jag använde nya silikonformar som köpts av mitt äldsta barnbarn som startat sin försäljarkarriär vid snart sju års ålder. Formarna fungerade perfekt. Kakorna lossnade hur smidigt som helst när de var färdiga.
Kvällstankar
Första ljuset har tänts och glöggen har vi smakat på med en godsakstallrik fixad av bästa sambon. Månadens räkningar är betalda och det blev lite pengar över till snälla barn. Middag har vi ätit så kroppen fått näring och blivit nöjd. Skrivningar har jag rättat till mina elever som ska få se sina resultat i morgon. På det stora hela har helgen inneburit både vila och arbete. Nu återstår soffmys med ett avsnitt Person of Interest, på Netflix. Kanske kan det bli ett glas "starkt" att fukta strupen med? I morgon blir det klockväckning igen.
 
Receptlänkar
 
 
Pepparkaksmuffins
8 st
 
1 st ägg
1 dl socker
25 gram smält smör
0.5 dl mjölk
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0.5 tsk ingefära, mald
0.5 tsk Nejlikor, malda
 
1. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt formarna på en plåt
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan ner smöret.
3. Mjölken och mjölet blandat med kryddor blandas slutligen ner och allt rörs ihop med en slev.
4. Fyll formarna till hälften. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter.
 
Taggar: glutenfri saffranskaka, långpannebröd med saffran, pepparkaksmuffins;

Kommentera inlägget här :