Provbakningar och händigt småfolk

Barnbarnen Agnes och Astrid har en fruktstund.
 
Efter jobbet idag hämtade jag två goa tjejer på dagis. Så blir det när mamma jobbar och pappa är iväg norröver på kickoff med sitt jobb. Pigga och glada var flickorna när de hämtades och samtalen på promenaden till deras hem var som alltid helmysiga. Hemlisar och sådant som mamma och pappa eller fröknarna på dagis inte ska få veta. Sådant får jag som är farmor höra. 
Det passade med en liten fruktstund när vi plockat av alla kläder och tvättat händerna, sådant är viktigt! Fram med banan och sedan fixade flickorna resten själva. Är man snart 2 och 4 år är det lätt som en plätt. Det bådar gott inför återväxten av köksintresset. ;)
 
Igår hade jag provbakningar här hemma. Om några veckor ska mina elever som går i nian få baka "torra bakverk". De kommer då att få baka tunna rågknäckebröd, frökex eller fröknäcke, grissinipinnar och bisquotti. Sedan sker en provsmakning med olika sorters ostar och grönsaker till detta. Jag har en känsla av att det blir populärt. Min provbakning igår gällde grissinipinnarna som smaksattes med timjan och bisquotti som innehöll solrosfrön. Jag testar hemma först för att få fram recept som ger en mängd som är anpassad för skolsammanhang. Resultatet blev lyckat och på köpet fick vi lite i burkarna här hemma. Kanske bör tillägga att råvarorna betalar jag själv, förstås.
Längre ner får du receptet på grissinipinnarna.
Receptet på bisquotti som är en sorts skorpor finns i ett tidigare inlägg jag gjort men är då i en lite större sats än vad jag testade igår. En länk till mina bisquotti får du här.
 
Här ska det bli bisquotti.
 
Färdigbakat! 
 
Grissinipinnar med smak av timjan
16 st
ugnen 175°
 
2½ dl vetemjöl
2 krm salt
1 tsk bakpulver
1 msk torkad timjan
25 g kallt smör
¾ dl kallt vatten
------
1 msk olivolja att pensla med
  1. Sätt på ugnen.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  3. Hacka ner smöret i blandningen. Använd gärna händerna och gör en smulig deg.
  4. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en deg som sedan delas upp i 16 små bitar.
  5. Rulla ut bitarna till lillfingertjocka längder som är 15-20 cm långa.
  6. Lägg dem på en plåt och pensla med olivolja.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Dags att rulla ut pinnarna.
 
Å, så lite middagstips.
 
 
Dagens middag på hemmaplan blev en snabbt tillagad rätt. Jag kokade spaghetti och stekte halloumi i skivor. Tänk på att inte ha något fett i pannan om du steker osten! I kylen fanns rester av en grönsaksröra med lök, morötter och krossade tomater. Den värmde jag och blandade i några skivade färska champinjoner och lite ruccolasallad. Efter kryddning som idag blev oregano, salt och peppar var en smakrik grönsaksröra född. Jag hade även en vitkålssallad med paprika i kylen och det var det hela.
 
Så här blir resten av veckans middagar om ingenting stökar runt i min planering.
Alltså, matsedel för vecka 4
 
Måndag   Spaghetti, grönsakssås och halloumi.
Tisdag      Bruna bönor med valnötsbullar.
Onsdag    Brysselkålspaj med rosensås, grova baguetter.
Torsdag   Tomatsoppa med matmuffins.
Fredag     Morotsbiffar, bulgur och svampsås.
Lördag     Raggmunkar, coleslaw. Cheesecake.
Söndag    Grönsakspasta, parmesan och pesto. Chokladdoppad frukt.
 
 
 

 

 

Taggar: Grissinipinnar, bisquotti;

Kommentera inlägget här :