Mellandagsfunderingar

Urd har blåst förbi. Hon den forntida gudinnan som finns med i våra asagudsberättelser. Urd som bestämmer människans livslängd och öde med de trådar hon spinner, livets trådar. Hon sitter vid Urdabrunnen och styr över våra öden. Något att tro på likväl som på tomtar och troll eller religiösa berättelser. Men den här gången handlade det alltså om kraftiga vindar som lämnade respekt kring sig. Stormen Urd som tack och lov inte förstörde så mycket som vi befarade. 
Tror man på Tomten så mötte jag en sådan på julafton då vi var hos min ena son och hans familj. Det tråkiga var att barnbarnens far blev så trött efter all julmat han ätit och därför tog sig en liten tupplur just innan Tomten kom.
Konstiga traditioner vi har men ändå lite harmlösa och kul. Mängder av paket fick både barnen och vi vuxna. Julmaten var i form av ett knytkalas och det är trevligt att dela på förarbetet på så sätt. Vi som är vegetarianer väljer ju bort en del av godsakerna till förmån för egna sådana men mycket passar alla. Och alla blev nöjda, mätta och belåtna över allt som värdparet ordnat. 
Knytiskorgen är packad!
Mitt bidrag till kalaset var en rotfruktsgratäng med svamptäckekarelska piroger, julknäckebröd, vörtbröd, vegansk sillsallad, mandelbullar och en vegetarisk skagenröra i finska rågformar.
Vegetarisk skagenröra
100 g skivade färska champinjoner
0,5 dl majonnäs
0,5 crème fraîche
2 msk röd tångkaviar
0,5 rödlök, finhackad
0,5 dl dill, finhackad eller 1 msk torkad dillkrydda
0,5 citron, saften
salt
svartpeppar
 
Svampen förvälls först i lättsaltat vatten så den mjuknar en aning. 
När den svalnat blandas alla ingredienserna.
Skagenröran serverades sedan i miniformar av råg. Så gott!
 
 
Efter en mycket trevlig julafton där snapsflaskans innehåll halverats, mat och godis ätits, lyckliga barn lekt med sina leksaker och julgranens ljus tindrat ikapp med ljusen på sonens blinkande jultröja blev det så juldag. Den inleddes med en julfrukost och nybakade saffransscones. Så goda och lätta att göra under tiden resten dukades fram på bordet. Här är receptet.
 
ALKOHOLENS SKÅL
Mel: I ett hus vid skogens slut
Lika vitt som tomtens skägg.
Ur hönans rumpa kommer ägg.
Ägg det äter man med sill
- supen hör därtill.
Öl och vin och sprit det gör
alla på ett gott humör.
Ge nu levern vad den tål
- Skål för alkohol!
Taggar: alkoholens sång, saffransscones, vegetarisk skagenröra;

Kommentera inlägget här :