Du hinner...

Ett litet tips så här i sista minuten på verkligt goda rawfoodbollar som är laktos- och glutenfria och dessutom inte innehåller raffinerat socker. Men det bästa av allt - de är supergoda och lätta att göra.
MIna juliga raw-food-bollar
Ingredienser till 20 små bollar
2 dl mandelmjöl
1 dl hackad mandel
12 urkärnade dadlar eller 1 dl torkade och blötlagda dadelbitar
3 msk kokosolja
2 msk äkta lönnsirap
1 dl kokosflingor
2 krm vaniljpulver
2 tsk pepparkakskrydda
Riven kokos, hackade nötter eller pepparkakskrydda att rulla bollarna i.
 
Har du ingen färdig pepparkakskrydda blandas den så här:
lika delar kardemumma, nejlikor och kanel

OBS! Det går att använda andra nötter eller fröer än mandel om så önskas

Gör så här: Lägg samtliga ingredienser förutom den hackade mandeln i en matberedare. Mixa ihop till en kladdig smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer pepparkakskrydda. Forma till små bollar och rulla i hackade nötter, kokos eller pepparkakskrydda. Förvara i frysen och tina upp dem en liten stund innan de ska ätas. Om du inte redan stoppat någon i munnen.  :)

Förutom bollarna testade jag ett recept från tidningen VEGO på en söt-salt godsak som var något extra. De är skurna i små bitar och förvaras i frysen tills det blir dags att plockas fram. Glutenfritt, laktosfritt, raw och GOTT. 
Salty caramel
 
Cashewbotten
2 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
1 msk agavesirap
1 msk mjuk kokosolja
1 nypa salt
Mixa allt i en matberedare och tryck sedan ut det i plastfolieklädd liten form. Ca. 1 cm tjockt ska lagret vara.
 
Kolatopping
2 dl urkärnade dadlar
½ dl kokosolja
½ tsk salt
½ tsk vaniljpulver
Mixa alla ingredienserna så länge att det blir en seg smet. Den tryks då ut över cashewbottnen och ställs in i frysen någon timme innan den kan delas i små bitar. Förvaras i kylen eller frysen.
 
Igår fick min hjälpreda i köket på bilden ovan arbeta intensivt. Det var då det stora julbaket. Jag har inte hunnit baka så mycket som jag velat under hösten. Det finns annat som krävt min uppmärksamhet och det med all rätt. Men igår trivdes jag, för baka är kul och den där härliga känslan som infinner sig när bordet dingnar av godsaker är värt jobbet. Det kändes i ryggen och benen att ett arbete utförts, typ ett träningspass.
Resultatet blev:
 Vörtbrödet bakades med öl i degspadet men det fungerar även med bara vatten, julmust, porter eller cola. Knäckebrödet fick bli av den ljusare sorten i år och därför tog jag hälften rågmjöl och hälften vetemjöl. Smaksättningen blev fänkålskrydda. De karelska pirogerna serveras med kokt ägg som mosas med smör. Verkligen gott! Mina piroger ser långt ifrån ut som vana pirogbakare gör dem men jag vill ha mycket risfyllning i och därför blir de lite skålformade. Sambon som kommer från Finland klagar inte utan uppskattar inslaget från hans hemland på bordet. 
Jag bakade även mandelmusslor och de gamla ärvda formarna plockades fram igen. Det är lite pyssel att stå och trycka ut degen och ett ypperligt tillfälle för lite funderingar kring hur det kommer sig att jag står där och bakar en massa bara för att det är jul. Är det verkligen så? Jag får nog ändå erkänna att det är något visst att arbeta med det som någon tidigare släkting använt eller att låta deras recept vandra vidare och samtidigt ägna dem några extra kärleksfulla tankar.
Mandelmusslor  
ugnen175 grader
25 st
1 dl mald mandel
100 g smör
¾ dl socker
1 litet ägg
2 dl vetemjöl
 
OBS! Det går att byta ut mandeln mot havregryn.
 
Gör så här: Börja med att blanda smör och socker. Tillsätt sedan mandel, ägg och mjölet i omgångar. Efteratt degen arbetats ihop på bordet en stund bör den vila i kylen under minst 1 timme. Tryck sedan ut deg i de smorda formarna och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut kakorna från formarna så fort de kommer ut från ugnen.
 
 
En liten jul historia
 
Att göra pepparkakshus är en tradition hos många och om man köper färdiga hussatser som bara behöver monteras går detta ganska snabbt. Sedan är det bara att dekorera som man känner för och krydddofterna från huset sprider sig och tänder julstämningen extra mycket. 
Men vad hände hos oss?
För två år sedan hade T. byggt ett extra fint hus med ett färgglatt tak och tomtar som flyttat in i sin julbostad. Vi tittade och beundrade verket som stod färdigt dan före dopparedan. På självaste julafton möttes vi av den stora katastrofen. Huset låg där platt på bänken då väggarna gett vika och tyngden blivit för stor. Vem som kan skyllas för detta vet vi inte. Bagarmiss, montörsmiss eller tomtemiss kanske?
Nu ska jag iväg på en liten inköpstur och minsann om jag inte ska se om det finns några bruna hus att inköpa. 
 
 
Taggar: Mandelmusslor, rawfoodbollar, salty caramel;

Kommentera inlägget här :