500 gram frukt och grönt är en rekommendation som står sig ännu. Det betyder en mängd som motsvarar vad som får plats i en vuxen persons kupade handflator eller 4-5 frukter och grönsaker per dag.
Ett sätt att lära ut det här till barn i hemkunskapen ( som är det jag jobbar med ) är att tipsa om att ha med färger från frukt och grönt på tallriken varje dag. Minst två färger per måltid och helst fem färger på en dag. Sedan är det ju bara att hoppas att den som gör inköpen i barnens familj ger dem möjligheten att uppfylla möjligheten att äta färgrikt.
Jag kommer ihåg när jag själv var liten och det serverades grönsaker till maten, då var det mest uppvärmda kokta legymer från konserver. Färska tomater, gurka och sallad fanns bara att tillgå när det var säsong för detta. Tänk vilka möjligheter det finns idag!
Kivik har en ny god juice med äpplen, rödbetor och svarta vinbär.
Rekommenderas!
Pasta med gröna ärter och klippt gräslök.
Quorngryta med mozzarella, tomater, champinjoner, majs och mixsallad.
Kyckling passar lika bra om man hellre vill ha det.
En måltid utan grönsaker känns tom.
Tycker jag!
Slutligen välkomnar jag nu våren och så småningom sommaren då vi kan odla, skörda eller köpa allt det goda som sätter färg på måltiderna. Närodlat och ekologiskt i första hand då förstås. 😉