Potatisen är en kär knöl

 
Soppa en gång varje vecka, snabbt, gott och massor att välja på. Den här gången fick det bli en potatissoppa av lite lyxigare slag. Men så lätt att göra. Serverad med stekt kyckling för den som önskar och ringlad örtolja över ter den sig mer arbetad än vad den är. Ett gott bröd till och måltiden är komplett. Receptet, vill du ha det?
 
Potatissoppa med strimlad kyckling och örtolja.

2 portioner ( + kanske en liten lunchsoppa om det blir något över)
 
Ingredienserna
  • 1 msk smör att steka i
  • 1 gul lök
  • 200 g potatis
  • 1 grönsaksbuljongtärnig
  • 3 dl vatten
  • 2½ dl matlagningsgrädde
Örtoljan
  • ½ dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk persilja
  • 1 tsk dill
  • 2 msk färsk basilika
  • salt, peppar
1 kycklingfile + salt + peppar + smör att steka i.
 
Gör så här:
  1. Skala löken och skär den i små bitar. Fräs den en stund i en gryta.
  2. Skala och skär potatisen i bitar. Blanda ner i löken och fräs en stund till.
  3. Smula buljongtärningen över.
  4. Häll över vattnet som gärna kan kokas upp i en vattenkokare först.
  5. Tillsätt gräddden och låt allt småkoka under lock ca. 15 minuter till potatisen mjuknat.
  6. Mixa soppan slät.
  7. Stek under tiden kycklingen i strimlor, krydda. Jag brukar klippa den med en sax.
  8. Ingredienserna till örtoljan mixas ihop.
 Blir det något över av oljan sparas den i kylen till andra tillfällen. Kan användas till sallader eller på pasta.

Kommentera inlägget här :