Det gäller att vara tydlig

Idag står det på matsedeln här att vi ska ha äppelbiffar och jag vet vad som menas men om någon annan läser det vad tänker de då på? Biffar av äpplen, äpplen i biffar eller biffar som ser ut som äpplen. Min tanke är att göra färsbiffar med små äppelbitar i men också att ha en stekt röra med champinjoner, äpplen och purjolök som tillbehör. Jag som inte äter kött tar en kikärtsbiff istället till min röra. Går precis lika bra!
I våras var jag ledare för en matlagningskurs på kvällstid för personer som jobbade inom hemvården. De fick då laga den här rätten och jag gick igenom, visade råvarorna, delade ut recept med instruktion och bilder. Efter en stund kom en dam fram och sa att ska smeten vara så här lös? Det går ju inte att steka biffarna. Hon hade då blandat allt med färsen, även det som var till röran. Jag hade förmodligen inte varit tydlig nog och i en grupp med vuxna elever är förkunskaperna väldigt olika. Hur det gick? Hon fick steka allt och det blev en god köttfärsröra istället. Skulle säkert passa bra i en paj. Jag sa till henne att det är ju precis så nya recept kommer till. Dessutom kan det vara svårt att förstå recept om man inte talar det språk de är skrivna på. 
Så det gäller att vara tydlig.
 
 

Bilden visar mina biffar som var gjorda av kikärter. Bruna champinjoner och äpplen smakar fantastiskt ihop.

Färsbiff med äppelröra

Ingredienser                  

Portioner: 2         Tillagningstid: 20 minuter

  • 1 dl mjölk eller vatten
  • 1½ msk ströbröd
  • ½ gul lök
  • 200 g nötfärs
  • 2 krm salt + 1 krm peppar
  • 1 krm paprikapulver
  • ½ äpple i små bitar

Äppelröran

  • 1 äpple
  • 5 cm purjolök
  • 4 färska champinjoner
  • ev. lite persilja 
  • matfett att steka i

Gör så här

  1. Låt ströbrödet svälla en stund i mjölken. Hacka löken plus äpplet och blanda i den.
  2. Rör ner färsen och kryddorna i blandningen. Forma 4 biffar av smeten.
  3. Skär äpple, lök och svamp i mindre bitar. Stek dem i matfett, salta och peppra.
  4. Lägg upp blandningen på en tallrik och stek sedan biffarna i nytt matffett.
  5. Biffarna bryns 2-3 minuter per sida. Sänk sedan värmen och efterstek några minuter.
  6. Önskas sky kan någon dl vatten hällas i stekpannan och bottensatsen vispas med det.

Kommentera inlägget här :