Smulpaj i glas

Den här veckan har vi haft temavecka med kulturinriktning på jobbet. Eleverna har fått syssla med allt möjligt i kulturväg som körsång, skrotkonst, drejning, betongkonst, foto, animering, studiebesök och sist men inte minst - matlagning. Valet av mat den här gången föll på svensk husmanskost i lite modernare tappning. Några av mina elever gjorde då sin strömming med potatismos och lingon till ett riktigt konstverk. Eller vad sägs om detta?
Efter strömmingen serverades en äppelkompott med smuldeg, i glas. Kanske är något för dig att testa också? Väldigt gott är det och istället för vaniljsås serverades en naturell yoghurt smaksatt med vaniljsocker och florsocker. Riktigt mumsigt!
Smulpaj i glas

Portioner: 2 Tillagningstid: 25 minuter

Ingredienser

2 små äpplen

2 msk strösocker

1 krm mald kardemumma

 

50 g smör eller margarin

1 msk strösocker

1 dl vetemjöl

 

1 dl matlagningsyoghurt

1 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

 

  1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett plåtpapper på en plåt.
  2. Blanda smör, socker och mjöl i en plastpåse till en smulig deg.
  3. Strö ut degen på plåten och sätt in plåten mitt i ugnen. Låt degen bli ljust gyllenbrun.
  4. Ta ut plåten och hacka i degen så den blir smulig.
  5. Skala och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull med socker och kardemumma.
  6. Koka äpplena tills de mjuknar till en kompott.
  7. Varva sedan smuldeg med äpplen i glas och avsluta med att lägga den smaksatta yoghurten på toppen.

Kommentera inlägget här :